MITA skyrė virš 1 milijono eurų pažangiausiems pasaulinio lygio tyrimams: nuo lazerių, biotechnologijų iki daiktų interneto sprendimų

Ar žinote, kad lietuviai kuria dirbtinę akies rageną vaistų skvarbos tyrimams? Ar esate girdėję, kad Lietuvoje bandoma išrasti naujos kartos vakcina, kuri padės sumažinti pneumokokinių infekcijų paplitimą pasauliniu mastu? O Lietuvos lazerių kūrėjai žengia vis toliau – kurdami vis galingesnius lazerius, siekdami išgauti maksimalią spindulio/ šviesos intensyvumo galią bei ateityje planuoja sukurti tokius įrankius, skirtus neuronų tinklams atvaizduoti.

Visiems šiems ateities perspektyviausiems tyrimams finansavimą skiria Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA).

Kovo mėn. MITA skyrė virš 1 milijono eurų projektams, vykdomiems pagal tarptautinę inovacijų programą „Eurostars 2“. Projektai finansuojami iš Švietimo ir mokslo ministerijos lėšų ir du kartus viršija ankstesnius numatytus įsipareigojimus. Šiemet finansuojama 16 Lietuvos kartu su užsienio partneriais įgyvendinamų projektų. Šie mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros projektai atrenkami tarptautinio konkurso būdu. Juos vertina Europos ekspertai iš 37 „Eurostars“ programos valstybių narių. Programa finansuoja verslo vykdomus tyrimus ir tikisi, kad rezultatas bus kuo greičiau pateikiamas į rinką.

„Džiaugiamės, kad verslo ir mokslo susidomėjimas „Eurostars 2“ programa sparčiai didėja. Pagal pateiktų projektų skaičių lygiuojamės su tokiomis valstybėmis kaip Kanada, Suomija, Italija, Pietų Korėja. Kasmet mūsų šalies aukštųjų technologijų verslas pateikia po 14-20 naujų projektinių siūlymų tarptautiniam konkursui, iš kurių kas trečiam pavyksta laimėti finansavimą“, – teigia Kęstutis Šetkus, MITA direktorius.

Per paskutiniuosius du metus ženkliai padidėjo patvirtintų ir įgyvendintų projektų skaičius: per 2014– 2016 metus patvirtinta ir pradėta įgyvendinti 17 projektų („Eurostars 2“ programa), o per 2008–2013 m.  – 15 projektų („Eurostars“ programa).

Pagal technologijų sritis 2017 m. daugiausiai yra vykdoma projektų Pramoninės gamybos, medžiagų ir transporto technologijų srityje (5), Biologinių mokslų (3) ir Matų bei standartų srityje (3). Kiek mažiau kitose srityse – energijos technologijų, chemijos, aplinkos technologijų, informacinių technologijų ir kt.

Inovacijų programos „Eurostars“ projektus įgyvendina Lietuvos bendrovės, kurios yra lyderės aukštųjų technologijų srityje: UAB  „Ekspla“, UAB MGF „Šviesos konversija“, UAB „Brolis Semiconductor“, UAB „Ferentis“, UAB „Biotechpharma“, UAB „Femtika“, UAB „Sems Technologies“, UAB „Brolis Semiconductors“, UAB „Nova Fabrica“, „Optida“ ir kt.

Partnerius lietuviai renkasi dažniausiai iš šių šalių: Šveicarijos, Vokietijos, Ispanijos, Turkijos, Suomijos, Švedijos, Olandijos. Iš Lietuvos mokslo įstaigų dažniausiai bendradarbiaujama su Fizinių ir technologijos mokslų centru.

Lazeriai bus galingesni

Lazerių bendrovė „Femtika“ kartu su partneriais iš Vokietijos ir Ispanijos įgyvendindami „Eurostars“ projektą numato sukurti kompaktinę puslaidininkinių lazerių platformą, generuojančią didelės galios/šviesos kokybišką sufokusuotą spindulį. Tokie kompaktiniai didelę galią generuojantys lazeriai galės būti plačiai taikomi aukštųjų technologijų pramonės poreikiams.

Lazerių bendrovė „Šviesos konversija“ kartu su Vokietijos partneriais siekia ambicingų tikslų sukurti įrankį, skirtą neuronų tinklams vaizdinti. Smegenyse esančio neuronų tinklo ryšių supratimas yra viena iš didžiausių mokslo mįslių bei vienas iš didžiausių šiuolaikinės medicinos iššūkių. Neuronų vaizdinimas naudojantis nauja ir ypatingai perspektyvia optogenetikos technologija sukėlė revoliuciją mūsų supratime apie smegenų veikimą. Projekto tikslas ir yra sukurti įrankį, skirtą greitam bei aukštos rezoliucijos neuronų atvaizdavimui.

Daiktų interneto sprendimų naujovės

Naujovės informacinių technologijų srityje keliasi į debesis – kuriamos  inovatyvios platformos, kurios apdoroja ir analizuoja žmonių ir transporto srautų informaciją, surinktą iš optinių sensorių infrastruktūros bei padeda efektyviau priimti sprendimus viešajam ir privačiajam sektoriui.

Daiktų interneto sprendimų bendrovė „Sems Technologies“ kartu su šveicarais siekia pristatyti naują sprendimą žmonių ir transporto srautams stebėti, kuriame į debesų kompiuterijos platformą bus sujungti aparatūriniai ir programiniai įrankiai. Inovatyvus sprendimas valdys, apdoros ir analizuos žmonių ir transporto srautų informaciją, surinktą iš optinių sensorių infrastruktūros.

Inovacijos biotechnologijų sektoriuje

Šiuo metu pasaulyje akių vaistų kūrimo procese dažniausiai farmacijos bendrovės naudoja gyvūnų ragenas tikrinti vaistų molekulių skvarbą. Tačiau lietuvių biotechnologijos bendrovė „Ferentis“ ir Fizinių ir technologijos mokslų centras kartu su Suomijos įmone kuria dirbtinį žmogaus rageną imituojantį modelį vaistų skvarbos testams. Lietuvos įmonė pritaikys savo patirtį biosintetinių hidrogelių technologijose, optimizuos modelio savybes atsižvelgiant į partnerių atliktus matavimus ir rekomendacijas. Pasibaigus „Eurostars“ projektui ir atlikus taikomuosius tyrimus, gauti rezultatai būtų komercializuoti kaip kaštų ir tyrimų tikslumo prasme efektyvi alternatyva dabar naudojamiems gyvūnų modeliams.

Dėl išsivysčiusio atsparumo antibiotikams pneumokokinės infekcijos kasmet nusineša 1.6 milijono gyvybių, todėl smarkiai išaugo pažangios vakcinos poreikis. Tad kita Lietuvos biotechnologijos bendrovė „Biotechpharma“ kartu su Švedijos, Vokietijos ir Olandijos partneriais įgyvendina „Eurostars“ projektą, kurio metu bus kuriamas inovatyvus per nosį vartojamos vakcinos prototipas, veiksmingas prieš Streptococcus pneumoniae sukeltas infekcijas. Sėkmės atveju, ši naujos kartos vakcina padės sumažinti pneumokokinių infekcijų paplitimą pasauliniu mastu.

Parašykite komentarą