Kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson reiškia gilią užuojautą dėl kino režisieriaus Algirdo Dausos mirties

Kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson reiškia gilią užuojautą šeimai, artimiesiems, kultūros bendruomenei dėl kino režisieriaus Algirdo Dausos mirties.

„Kino režisieriaus Algirdo Dausos kūrybinis palikimas atspindi ištisą epochą Lietuvos dokumentinio ir vaidybinio kino istorijoje. Režisieriaus darbai įsimintini, išsiskiriantys meninės raiškos formomis ir giliais filosofiniais apibendrinimais. Tai Lietuvos kultūrai svarbus kūrybinis palikimas. Ne veltui vienas iš žinomiausių jo filmų – „Jausmai“ Lietuvos kritikų pripažintas vienu geriausiu visų laikų lietuvių vaidybinių filmų“, – sakė kultūros ministrė.

Algirdas Dausa (g. 1940 m. gruodžio 11 d., Vilniuje), 1965 m. baigė Kinematografijos institutą Maskvoje, sukūrė dokumentinių, vaidybinių filmų, kino žurnalo „Lietuvos kronika“ pirmąjį filmą „Vilniaus vizija“ (2002 m.).

Žymiausias filmas – „Jausmai“, pagal režisieriaus V. Žalakevičiaus scenarijų. Režisieriaus Algirdo Dausos vaidybiniai filmai paliko ryškų pėdsaką Lietuvos kinematografijoje, tai – ne tik filmas „Jausmai“, 1968 m. sukurtas su A. Grikevičiumi, bet ir „Tas prakeiktas nuolankumas“, 1970 m., pagal Vaižgantą; „Kur iškeliauja pasakos“, 1973 m., pagal L. Jacinevičių; „Markizas ir piemenaitė“, 1978 m. bei kiti.

Žinomi jo dokumentiniai filmai – „Naktį prieš parodos atidarymą“, kurtas su režisieriumi A. Tumu 1963 m., „Mikalojus Konstantinas Čiurlionis“, 1965 m.; „Ten, už durų“, sukurtas 1966 m. apie J. Miltinį; „Atvykau pas jus kaip Ganytojas“ apie Popiežiaus Jono Pauliaus II kelionę po Lietuvą, 1993 m.

Parašykite komentarą