Vyriausybė pritarė didesnėms kompensacijoms už šildymą

Vyriausybė iš esmės pritarė siūlymui nepasiturintiems gyventojams kompensuoti didesnę būsto šildymo išlaidų dalį panaikinus pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą šildymui. Kaip žinia, nuo 2017 m. birželio 1 d. vietoje šiuo metu taikomo 9 proc. PVM tarifo šildymui bus taikomas standartinis 21 proc. PVM, todėl šilumos kaina išaugs.

„Mes esame įsitikinę, jog taikyti mokestines lengvatas už šildymą visiems – neatsižvelgiant į žmonių pajamas- nėra socialiai teisinga. Todėl panaikinus tą visuotinę lengvatą, siūlome daugiau lėšų kompensacijoms už šildymą skirti tiems, kam labiausiai jų reikia – nepasiturintiems gyventojams“,- sako premjeras Saulius Skvernelis.       

Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatyme siūloma kompensuoti didesnę būsto šildymo išlaidų dalį, tai yra viršijančią 15 proc. skirtumo tarp asmens pajamų ir valstybės remiamų pajamų dydžio.

Dabar buvo kompensuojama nustatyto ploto šildymo išlaidų dalis, viršijanti 20 proc. skirtumo tarp bendrai gyvenančių asmenų arba vieno gyvenančio asmens pajamų ir jiems tenkančių valstybės remiamų pajamų, kurios vienam asmeniui sudaro 102 eurus.

Taip pat Vyriausybė siūlo palikti savivaldybių administracijoms teisę, patikrinus gyvenimo sąlygas, kompensuoti ir didesnę būsto šildymo išlaidų dalį, tačiau ne daugiau kaip 10 proc. skirtumo.

Preliminariais skaičiavimais šiam siūlymui įgyvendinti papildomai reikės apie 14,3 mln. eurų per metus, šildymo kompensacijas gaus apie 200 tūkst. asmenų.

Parašykite komentarą