17-oji Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė I. Simonaitytės bibliotekoje

Lietuvos bibliotekininkų draugija balandžio 24-28 dienomis skelbia 17-ąją Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę, kurios tema – #tuesibiblioteka.

Savaitės metu bibliotekos kvies savo lankytojus, bendruomenės narius, partnerius ir rėmėjus dalintis nuomonėmis ir idėjomis, kokios bibliotekos šiandien jiems reikia, kokia ji galėtų būti bei kaip kiekvienas galėtų prisidėti ir kurti šiuolaikinę biblioteką kartu. Kiekvieno nuomonė yra svarbi ir gali tapti įkvėpimu bibliotekoms keistis ir keisti. Bibliotekose vyks bendruomenių renginiai, susitikimai su rašytojais, leidėjais, politikais, žiniasklaidos atstovais, kad visi kartu galėtų diskutuoti apie bibliotekų vaidmenį, svarbą ir ateitį.

Nacionalinė bibliotekų savaitė tradiciškai prasidės minint Pasaulinę knygos ir autorių teisių dieną. I. Simonaitytės bibliotekoje. Nacionalinė bibliotekų savaitė bus atidaryta balandžio 22 d. (šeštadienį), 12 val. netradiciniu renginiu. Biblioteka Klaipėdos gyventojus bei svečius pakvies dalyvauti orientaciniame žaidime po Klaipėdos miestą „Iškoduok Eglaitę“. Šis žaidimas unikalus savo tematika – visos žaidimo užduotys susijusios su rašytojos I. Simonaitytės kūryba ir gyvenimo detalėmis. Spręsdami užkoduotas mįsles, atrasdami užuominas, žaidėjai ne tik laimės puikius rėmėjų prizus, bet ir sužinos daug naujo apie rašytoją I. Simonaitytę.

Nacionalinės bibliotekų savaitės metu bibliotekoje vyks ir daugiau renginių, skirtų rašytojos I. Simonaitytės metams paminėti. Bibliotekoje organizuojamos ekskursijos su viktorina „Pietūs su rašytoja I. Simonaityte“ ir „Pavakarių arbata su rašytoja I. Simonaityte“, taip pat klaipėdiečiai bus kviečiami dalyvauti „Žvakių vakare“. Į šį vakarą pakvies aktoriaus ir režisieriaus Sigučio Jačėno vadovaujamas Ėvikės skaitytojų teatrėlis. Vakaro metu skaitysime rašytojos eilėraščius, prozos kūrinių fragmentus, o taip pat − žurnalisto, kraštotyrininko, Mažosios Lietuvos kultūros tyrėjo ir puoselėtojo Vytauto Kaltenio (1937–2016) tekstus iš radijo pjesės „Ir lazdą jau padėjau…“, skirtos Ievai Simonaitytei.

Pirmoji Nacionalinės bibliotekų savaitės diena, šiemet bibliotekoje išties ypatinga. Šią dieną planuojami du išskirtiniai įvykiai – vidurdienį, 12 val., bibliotekos Periodikos skaitykloje vyks Pano „Vietinė spauda Klaipėdos krašte“ atidengimas, o nuo 12.30 val. Kraštotyros skaitykloje saugomam Adm archyvui bus perduotos istorinės Mėmelio ir Priekulės regalijos. Tai – trys Šaulių karaliaus sidabro grandinės, juosta ir Priekulės evangelikų liuteronų bažnyčios taurė.

Nacionalinės bibliotekų savaitės metu jaunimas turės galimybę jėgas išbandyti studentų protmūšyje, kuriame susirungs trijų Klaipėdos mokyklų studentai, dalyvauti trumpametražių filmų konkurso peržiūroje „Trumpas kinas. Daina ekrane“ bei pasiklausyti paskaitos „Iki PATYČIŲ mylios ar minutės“.

Literatūros ir muzikos vakarai pakvies skaityti Haiku poeziją, dalyvauti Undinės Radzevičiūtės knygos „Kraujas mėlynas“ pristatyme, pasiklausyti koncerto „Iš praeities epochų“, skirto klasicizmo pradininko, kompozitoriaus Joseph’o Haydno 285 – osioms gimimo metinėms paminėti.

Visi, kurie neabejingi aromatams, parfumerijai ir olfaktorinio ( uodžiamojo ) pasaulio paslaptims, kviečiami į susitikimą su harizmatiškąja parfumerijos blogerė, dizainere Anysia Nukoniuk. Susitikimo moto – PARFUMERINIAI  MITAI  IR  STEBINANTYS  FAKTAI  bei atsakymai į visus Jūsų klausimus visomis įmanomomis parfumerinėmis temomis. 

Atvirosios paskaitos pakvies į diskusiją apie gydantį rašymą su rašytoja Sandra Bernotaite ir susitikimą su vienuoliu BO HAENG SUNIMAS (Kęstutis Marčiulynas).

Kaip ir kasmet, biblioteka, kartu su VĮ Nacionalinio kraujo centru Klaipėdos filialu, organizuoja neatlygintinos kraujo donorystės akciją.

Visos savaitės metu vyks šios akcijos:

Bibliotekos skolininkams tradiciškai taikysime 50 proc. nuolaidą delspinigiams.

Nacionalinės bibliotekų savaitės metu, bibliotekos suaugusiųjų abonemente, skaitytojai kviečiami dalyvauti akcijoje „PASIMATUOK KNYGĄ“. Užsukite į suaugusiųjų abonementą, susipažinkite su akcijos knygomis, fotografuokitės ir tapkite knygos viršelio dalimi. Dalyvių nuotraukos bus talpinamos bibliotekos Facebook’o paskyroje. Trys daugiausiai paspaudimų „PATINKA“ surinkusių nuotraukų autoriai bus apdovanoti bibliotekos suvenyrais. Nuotraukų laukiame el. paštu abonementas@klavb.lt

Vaikų literatūros abonemente visą savaitę veiks idėjų dušas. Kiekviename iš mūsų knibžda daugybė minčių ir idėjų, kurios galėtų sugulti į knygas. Kas nutiktų, jei jos taptų lietumi? Bibliotekų savaitės metu, Vaikų literatūros skyriuje, laukiami visi norintys palikti savo idėjų lašą.

Visi renginiai nemokami, kviečiame dalyvauti.

Parašykite komentarą