Krovinių gabentojai važtaraščių duomenis VMI gali teikti paprasčiau

Pagrindiniai faktai:

  • Važtaraščių duomenų teikimo VMI taisyklėse koreguota „Važtaraščio rengėjo“ sąvoka, kuria supaprastinama duomenų teikimo į i.VAZ tvarka.
  • Krovinio važtaraščio duomenis už siuntėją į i.VAZ gali pateikti bet kuris gabenimo operacijos dalyvis, be atskiro siuntėjo įgaliojimo suteikimo per i.MAS.
  • Krovinio siuntėjai, nepageidaujantys naudotis naująja tvarka, kaip ir anksčiau galės suteikti įgaliojimus.
  • Nuo i.MAS starto į i.VAZ posistemį pateikta daugiau kaip 11 mln. važtaraščių, iš jų daugiau kaip 1,2 mln. – elektroniniai.
  • i.MAS sistema naudojasi daugiau nei 85 tūkst. mokesčių mokėtojų.

2017 m. balandžio 24 d., Vilnius. Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (toliau – VMI) informuoja, jog nuo šiol krovinių gabentojai išrašomų važtaraščių duomenis į Išmaniosios mokesčių administravimo sistemos Elektroninių važtaraščių posistemį i.VAZ gali pateikti paprasčiau. Įsigaliojus Važtaraščių ir kitų krovinių gabenimo dokumentų duomenų teikimo VMI taisyklių (toliau – Taisyklės) pakeitimams, važtaraščio duomenis į i.VAZ gali perduoti bet kuris gabenimo operacijos dalyvis be papildomo siuntėjo įgaliojimo suteikimo i.MAS sistemoje. Atnaujintos Taisyklės publikuojamos VMI interneto svetainėje adresu http://www.vmi.lt/cms/i.vaz.

„VMI atsižvelgė į krovinių gabentojų pastabas dėl praktikoje pasitaikančių atvejų, kuomet dėl paslaugų sudaromi vienkartiniai sandoriai su klientais, kurių vadovai arba nėra prisijungę prie i.MAS, arba dėl užimtumo jiems sudėtinga rasti papildomo laiko darbui su i.MAS, todėl važtaraščio rengėjui nesuteikiamos teisės už klientą pateikti važtaraščių duomenis. Taisyklių pakeitimas inicijuotas siekiant palengvinti važtaraščių duomenų teikimą minėtais atvejais“,  – teigia i.SAF ir i.VAZ posistemių sukūrimo projekto vadovė Virginija Ginevičienė.  

Įsigaliojus supaprastintai važtaraščių duomenų teikimo VMI tvarkai, siuntėjas yra informuojamas apie kiekvieną atvejį, kai  kitas asmuo teikia už jį duomenis į i.VAZ – apie tai mokesčių mokėtojas gauna pranešimą į savo i.MAS pranešimų dėžutę. Taip pat sistemoje visuomet fiksuojama, kas yra važtaraščio rengėjas – t.y. koks asmuo teikia važtaraščio duomenis.

Pažymėtina, jog mokesčių mokėtojams palikta galimybė savarankiškai valdyti įgaliojimų suteikimą –  jei mokesčių mokėtojas nesutika, kad bet kuris kitas mokesčių mokėtojas už jį be atskiro jo įgaliojimo teiktų važtaraščių duomenis, jis gali apie tai pažymėti i.VAZ. Tokiu atveju taikoma galiojusi duomenų teikimo tvarka, kai siuntėjas turi suteikti įgaliojimus rengėjui. VMI atliko reikiamus pakeitimus i.MAS portale ir mokesčių mokėtojai šia funkcija jau gali naudotis.

Pažymėtina, kad taip pat atnaujintas Taisyklių IV skyrius („Duomenų teikimo atsarginės procedūros“) ir Taisyklių V skyrius („Elektroninių važtaraščių rengimo, perdavimo ir gavimo i.VAZ tvarka“). Pakeitimai šiuose skyriuose atlikti atsižvelgiant į sukurtus sisteminius funkcionalumus bei pasirinktus techninius sprendimus, tačiau reikšmingos įtakos verslui neturės, kadangi pačių procedūrų esmė nesikeitė, jos tik buvo aiškiau ir tiksliau aprašytos. Tai – redakcinio pobūdžio korekcijos.

VMI primena, kad nuolat atnaujinamą informaciją, atmintines, atsakymus į dažniausiai užduodamus klausimus, aktualius e. seminarų įrašus galima rasti i.MAS skiltyje VMI interneto svetainėje http://www.vmi.lt/cms/i.mas. Atsakymus į rūpimus klausimus galima gauti paskambinus VMI Mokesčių informacijos centro trumpuoju telefonu 1882.

Parašykite komentarą