VDI kviečia išbandyti jėgas Nacionaliniame teste saugaus darbo klausimais

Rytoj, balandžio 28-ąją, Pasaulinę darbuotojų saugos ir sveikatos dieną, siekdama sudominti saugaus darbo klausimais kuo daugiau įvairaus amžiaus, įvairių profesijų bei užsiėmimų asmenų Valstybinė darbo inspekcija (VDI) trečius metus organizuoja Nacionalinį e. testą saugaus darbo tema. Konkursas skirtas plačiajai visuomenei, klausimai pateikiami populiariai.

Nacionalinio darbuotojų saugos ir sveikatos testo klausimai bus paskelbti VDI svetainės (www.vdi.lt) tituliniame puslapyje balandžio 28 d. nuo 6 val. (Testo nuoroda http://testuojam.lt/)  Sprendėjai turės galimybę išsispausdinti savo atsakymus, su jų įvertinimu procentais. Po š. m. balandžio 28 d. 24 val. bus galima pasitikrinti teisingus atsakymus. Pirmiesiems 50 dalyvių, per trumpiausią laiką teisingai atsakiusiems į testo klausimus, bus įteikti specialūs pažymėjimai ir prizai.

Minėdama Pasaulinę darbuotojų saugos ir sveikatos dieną, jau vienuoliktus metus VDI įvairiais renginiais skatina darbuotojus ir darbdavius daugiau dėmesio skirti nelaimių darbe prevencijai, žinių apie saugų darbą sklaidai, taip pat visus aktyviau įsitraukti į darbo kultūros puoselėjimą. Nacionalinis testas yra viena iš 60 VDI organizuojamų veiklų, skirtų paminėti Pasaulinę darbuotojų saugos ir sveikatos dieną.

Visą savaitę rengiamos tradicija tapusios VDI Pavasario konsultacijos, kurių metu inspektoriai vyksta į įvairias vietoves, savivaldybes, seniūnijas, susitinka su įmonių, padalinių vadovais, specialistais, darbuotojais, profesinių sąjungų atstovais, konsultuoja aktualiais darbuotojų saugos ir sveikatos, darbo teisės klausimais.

Balandžio 28-ąją, Pasaulinę darbuotojų saugos ir sveikatos dieną, vyks saugaus darbo pamokos, kurias darbo inspektoriai, įvertindami, kaip svarbu diegti saugaus darbo principus nuo mažų dienų, ves šalies mokyklose, gimnazijose.

Tarptautinės darbo organizacijos iniciatyva Pasaulinė darbuotojų saugos ir sveikatos diena pirmąkart pažymėta 2001 metais. Šios dienos ištakos susijusios su Tarptautine darbe žuvusiųjų ir sužalotųjų atminties diena, kurią 1989 m. balandžio 28 dieną pirmąkart paminėjo Amerikos ir Kanados dirbantieji.

Europos Sąjungoje dėl su darbu susijusių priežasčių kas tris su puse minutės miršta vienas žmogus. Lietuvoje 1992 – 2016 metais darbe žuvo ir sužalota per 79 tūkst. žmonių – palyginimui, tai beveik prilygsta Alytaus ir Utenos miestų gyventojų skaičius kartu sudėjus.

Padidintos rizikos grupė – darbuotojai, kurių darbo stažas įmonėje yra iki vienerių metų; pastaraisiais metais jie sudaro apie 40 proc. sunkiai ar mirtinai nukentėjusiųjų darbe. Papildomą riziką darbe kelia neblaivus darbuotojas: pernai beveik 10 proc. visų žuvusiųjų ir sunkai sužalotųjų darbe buvo neblaivūs.

Parašykite komentarą