Bendrame Kultūros ir Švietimo ir mokslo komitetų posėdyje diskutuota apie propagandines technikas švietime ir kultūroje

Gegužės 3 d. vyko bendras Seimo Kultūros ir Švietimo ir mokslo komitetų posėdis, kurio metu buvo kalbama apie propagandines technikas švietime ir kultūroje. Posėdžio metu buvo išklausytos Rytų Europos studijų centro tyrimo „Rusijos propaganda: analizė, įvertinimas, rekomendacijos“ autorių rekomendacijos švietimo ir kultūros srityse.

Anot tyrimo autorių, šiuo metu trūksta sisteminio požiūrio į kovą su Rusijos propaganda. Nors 2017 m. sausio 17 d. Seimo priimtoje Nacionalinio saugumo strategijoje atkreiptas dėmesys į informacines grėsmes, Lietuvoje vis dar nėra Informacinės politikos strategijos, kuri galėtų išskleisti prioritetus šios politikos srityje.

Tyrimo autoriai pasiūlė tokias priemones:

1) sudaryti Informacinės politikos tarybą, kurios vienas iš pamatinių tikslų būtų vieningo valstybės naratyvo gairių kūrimas;

2) atnaujinti Visuomenės informavimo įstatymą, patikslinant kai kurias sąvokas, o taip pat aktualizuojant įstatymą prie šių dienų politinės situacijos;

3) sukurti integralios Lietuvos programą, kurios tikslas būtų sumažinti socialines ir kultūrines (informacines) dalies regionų, tautinių mažumų atskirtis;

4) tikslinti visuomeninio transliuotojo LRT funkcijas, atsižvelgiant į finansavimo aplinkybes;

5) sumažinti pridėtinės vertės mokestį leidybai, tarptautiniu aspektu pristatančiai reikšmingą Lietuvos paveldą;

6) sudaryti planą, kuris plėtotų atminimo ženklų, pasakojančių apie Lietuvos istoriją, svarbius Lietuvos ir tarptautinei visuomenei įvykius, sklaidą.

Užklausus Kultūros bei Švietimo ir mokslo ministerijų kokias priemones jos yra nusimačiusiosios įgyvendinant Nacionalinio saugumo strategiją ir Vyriausybės programos įgyvendinimo planą švietimo ir kultūros srityse, buvo išgirsta, kad aptariamos temos kontekste jau yra daromi kai kurie darbai. Kultūros ministrės patarėjas Linas Kontrimas nurodė, kad koordinacinio pobūdžio centras prie Kultūros ministerijos jau yra kuriamas, dirbti su propaganda taip pat pradėta.

Komitetai nutarė kreiptis į Kultūros ir Švietimo ir mokslo ministerijas bei Vyriausybę, prašant išnagrinėti įvardintas rekomendacijas ir, įvertinus jų galimą pritaikymą, iki birželio pabaigos pateikti konkretų priemonių planą kovoje su propaganda.

Parašykite komentarą