„Johnson & Johnson“: žiniasklaidoje skleidžiama informacija neatitinka realybės

Arnas Vozbutas, „Johnson & Johnson” vadovas Lietuvoje

Vakar dienraštyje „Lietuvos rytas“ ir portale www.lrytas.lt pasirodė „Johnson & Johnson” kompaniją šmeižiantis straipsnis papildytas Seimo nario Antano Matulo tiesos neatitinkančiais teiginiais. Pabrėžiu, kad „Johnson & Johnson” laikosi Lietuvos Respublikos įstatymų bei Vaistų rinkodaros kodekso ir nevykdo jokios neleistinos ar neetiškos veiklos.

Rengiant minėtą publikaciją, į „Johnson & Johnson” nebuvo kreiptasi su klausimais ir nebuvo suteikta galimybė išsakyti savo poziciją, tad jaučiu pareigą paneigti klaidinančius, nepagrįstus bei reputaciją menkinančius teiginius.

Publikacija buvo bandoma įtikinti, jog dėka Sveikatos apsaugos viceministrės Kristinos Garuolienės, kuri su mūsų kolega Antanu Tumėnu turi vieną bendrą senelį, „Johnson & Johnson” sekasi kur kas geriau nei kitoms vaistus gaminančioms bendrovėms, mums taikomos išimtys bei valstybės išlaidos mūsų gaminamiems vaistams sparčiai didėjo. Tikroji situacija ta, kad pagal 2016 m. kompensuojamųjų vaistų pardavimus Lietuvoje buvome šeštoje vietoje, o pagal pardavimų augimą, palyginti su 2015 metų rezultatais – ketvirtoje vietoje. Sutikite, įžvelgti išskirtinius rezultatus sudėtinga.  

Siekiant sukurti kuo didesnį dirbtinį skandalą, buvo klaidinama ir teigiama, jog A. Tumėnas yra „Johnson & Johnson” Plėtros vadovas Baltijos šalims. Iš tiesų jis yra Reguliacinių reikalų vadovas Baltijos šalims, atsakingas už vaistų registracijos klausimus, kurie niekaip nesusiję su komercinėmis sąlygomis ar su vaistų kompensavimu. Vaistų registracija reiškia, kad kiekvienas preparatas Europos Komisijos įtrauktas į Bendrijos vaistinių preparatų registrą, turi turėti gamintojo vaisto pakuotę ir informacinį lapelį išverstą į ES šalies, kurioje juo norima prekiauti, kalbą. A. Tumėnas yra atsakingas būtent už pakuotės ir informacinio lapelio lokalizavimo procesus.

Straipsnyje taip pat nepagrįstai buvo  bandoma sudaryti įspūdį, jog mūsų gaminamų kompensuojamų vaistų su veikliąja medžiaga risperidonum kainos be jokios priežasties ženkliai didesnės nei tabletinių šio vaisto formų. Paaiškiname, jog šis kainos skirtumas yra ne tik dėl sudėtingesnių technologijų, reikalingų pagaminti ilgo veikimo injekcinį vaistą, bet ir dėl didesnio efektyvumo, kuris įrodytas ilgalaikiais didelės apimties klinikiniais tyrimais.

Pailginto atpalaidavimo injekcinės suspensijos yra pasaulyje pripažintas progresyvesnis šizofrenijos gydymo būdas, lyginant su tabletėmis. Klinikiniais tyrimais įrodyta, kad preparatai skiriami retesniais laiko intervalais injekcijų forma užtikrina geresnį šizofrenijos gydymą nei tabletės, kadangi gydant šią ligą vienas svarbiausių sėkmės faktorių yra ilgalaikis ir nepertraukiamas medikamentų vartojimas. Be to, injekcijų pagalba didesnė dalis pacientų gali gyventi labiau nepriklausomą, kokybiškesnį gyvenimą, kuomet kitu atveju tiesiog turėtų būti gydomi stacionariai ligoninėse. Ši seniai žinoma ir paprasta informacija yra gerai suprantama bet kuriam medicininį išsilavinimą turinčiam žmogui, todėl stebina tokį išsilavinimą turinčio A. Matulo teiginiai, kuriais jis teigia nesuprantąs skirtumo tarp skirtingų šių preparatų formų ir skirtingos suteikiamos naudos pacientui.

Cituojami A. Matulo teiginiai, nurodantys, kad „Johnson & Johnson” vežioja pacientus būtent šio vaisto suleidimui, idant jie negrįžtų prie tablečių vartojimo, yra absoliutus šmeižtas. Viešai užtikrinu, kad niekada nevežėme, nevežame ir kitaip nesiekėme bei nesiekiame pacientams daryti įtakos dėl jiems reikalingų vaistų vartojimo – jų formos, vietos ar kitų aspektų. Veikiame griežtai ne tik pagal teisės aktus, bet ir pagal Vaistų rinkodaros etikos kodeksą. Nei mes, nei kompetentingos institucijos, užtikrinančios teisėtą farmacijos sektoriaus veiklą, nėra gavusios nė vieno skundo ar informacijos, kuri pagrįstų šiuos kaltinimus.

Visų aukščiau išvardintų kaltinimų kontekste noriu paminėti, kad „Johnson & Johnson” credo dar nuo 1943 metų yra įrašyta, jog kompanija siekia pateikti pacientams aukščiausios kokybės vaistus už prieinamiausią įmanomą kainą. Nesiekiame pelno pacientų ar valstybių, kuriose veikiame, sąskaita. „Johnson & Johnson” pelningumas Lietuvoje 2016 metais buvo 3%. Rodiklis neaukštas, tačiau mes patenkinti – pasiekti ne tik akcininkų tikslai, bet ir užtikrinamas maksimalus įmanomas vaistų prieinamumas pacientams.

Parašykite komentarą