Seimo narės Dovilės Šakalienės pranešimas: „Dėl Mindaugo Jonušo (visuomenėje žinomo „Minedo“ vardu) neetiško elgesio ir NVO vardo pažeminimo“

Pastarosiomis dienomis socialiniai tinklai sprogsta nuo vis naujai iškylančių faktų apie vienos iš nevyriausybinių organizacijų vadovo galimas nekorektiško elgesio apraiškas.  Dar daugiau – į viešumą lenda faktai apie galimai nekorektišką vadovo elgesį su savo nepilnametėmis organizacijos savanorėmis.

Norime atkreipti dėmesį, kad judėjimo „Nebūk naivus kelyje“ vadovas Mindaugas Jonušas (viešumoje išgarsėjęs kaip „Minedas“), kviesdamas į savo judėjimo gretas savanorių teisėmis nepilnametes merginas, neleistinai neetiškai elgėsi siųsdamas joms dviprasmiško turinio žinutes socialiniuose tinkluose bei telefonu, neleistinai braudamasis į jų privačią erdvę. Susitikimų su merginomis metu, Mindaugas Jonušas, be merginų sutikimo, drastiškai mažindavo fizinės bendravimo erdvės atstumą ir apsikabindavo paaugles, taip sukeldamas mergaitėms neigiamus jausmus.

Taip pat, pateikdamas savo visuomeninio judėjimo tariamai teikiamos psichologinės pagalbos kontaktus, Mindaugas Jonušas į viešąją informacinę erdvę įkėlė savo asmeninio mobilaus telefono numerį. Kyla klausimas, kodėl, nebūdamas šios srities specialistu, Mindaugas Jonušas, sąmoningai klaidina itin jautrią visuomenės dalį, kuriai gali būti reikalinga psichologinė pagalba.

Norėtume atkreipti tiek Švietimo ir mokslo ministerijos, tiek savivaldybių švietimo skyrių dėmesį, kad, puoselėjant savanorystės idėją, turime dėmesingai įvertinti potencialių neformalaus ugdymo partnerių reputaciją. Nepateisinama ir netoleruotina sukurti tokias situacijas, kai, prisidengiant nevyriausybinės organizacijos vardu bei kilnia savanorystės idėja, neetiškai besielgiantis suaugęs žmogus daro emocinę žalą vaikams.

Skatiname švietimo įstaigas atidžiai atsirinkti asmenis, kurie atvyksta į mokslo įstaigas neformalaus ugdymo tikslais bei dirba su vaikais, nes nekompetentingas asmuo gali padaryti negrįžtamą žalą mūsų vaikams.

Atkreipiame nevyriausybinių organizacijų dėmesį, kad, piliečio Mindaugo Jonušo vykdoma veikla, prisidengus nevyriausybinės organizacijos vardu, kenkia NVO sektoriaus reputacijai ir pažemina sąžiningai bei kompetentingai dirbančių nevyriausybininkų gerą vardą.

Kaip sako Lietuvos jaunimo organizacijų Tarybos (LiJOT) Presidentas Mantas Zakarka, „LiJOT yra gavusi ne vieną kreipimąsi iš piliečio Mindaugo Jonušo su prašymais pasidalinti savanorių asmens duomenimis ir kartu dalyvauti įvairiuose projektuose. Mūsų žiniomis, Mindaugas Jonušas nėra įkūręs jokios organizacijos (nėra pateikta duomenų valstybinių įmonių  Registrų centre), taip pat viešai nėra prieinamų tikslesnių duomenų, todėl atsisakėme bet kokio bendradarbiavimo su šiuo asmeniu dėl jo ir neva atstovaujamos organizacijos nepatikimumo bei abejotino elgesio.“

Parašykite komentarą