Frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ pranešimas: „Seimas žengė istorinį žingsnį grąžinant sumažintas pensijas, pašalpos ar kompensacijos dalis, kurios buvo neišmokėtos taikant Laikinojo įstatymo nuostatas“

2017 m. gegužės 11 d. pranešimas žiniasklaidai

Seimas po pateikimo pritarė Seimo frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ narių pateiktam Pareigūnų ir karių valstybinių pensijų, ligos, profesinės reabilitacijos, ligos socialinio draudimo pašalpų ir kompensacijų už ypatingas darbo sąlygas kompensavimo įstatymo projektui. Įstatymo projektas parengtas siekiant nustatyti aiškią tvarką, pagal kurią bus kompensuojamos:

1) pareigūnų ir karių valstybinės pensijos, sumažintos dėl Laikinojo įstatymo 4 straipsnio nuostatų taikymo;

2) ligos dėl nelaimingo atsitikimo darbe arba profesinės ligos socialinio draudimo pašalpų, sumažintų dėl Laikinojo įstatymo 5 straipsnio nuostatų taikymo;

3) kompensacijų už ypatingas darbo sąlygas, sumažintų dėl Laikinojo įstatymo 8 straipsnio nuostatų taikymo, dydžius ir terminus.

Frakcija pažymi, kad atkuriant Lietuvos valstybės nepriklausomybę, valstybė įsipareigojo pripažinti vidaus sistemos tarnybą valstybei reikalinga ir būtina, už ją tinkamai apmokėti ir skirti pensijas. Tačiau iš dabartinės valdžios užmojų matyti, kad pareigūnų ir karių teisėti lūkesčiai dėl sumažintų pensijų kompensavimo ir toliau yra ignoruojami.

„Šis klausimas labai sunkiai skynėsi kelią, tačiau Seimo nariai suprato, jog laikas grąžinti skolas asmenims, kurių sąskaita valstybė buvo nutarusi taupyti. Tai buvo tikrai socialiai neteisinga, nes sprendimas buvo priimtas taupyti socialiai jautriausių grupių sąskaita. Įstatyme pašalinome visas biurokratines kliūtis, todėl kompensuojamosios sumos apskaičiuojamos ir pradedamos mokėti be atskiro asmens prašymo. Šiandien kylant kainoms ir gerėjant ekonomikai, privalome numatyti tam būtinas lėšas ir grąžinti asmenims priklausančius pinigus kol dar nevėlu“, – pažymėjo „Tvarkos ir teisingumo“ seniūnas Remigijus Žemaitaitis.

Daugiau informacijos:

Seimo frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnas

Remigijus Žemaitaitis

Mob. 8 698 42 238

Parašykite komentarą