Minėsime Steigiamojo Seimo dieną ir Lietuvos Valstybės Konstitucijos 95-metį

2017 m. gegužės 11 d. pranešimas žiniasklaidai

Gegužės 17 d., trečiadienį, Seime vyks renginiai, skirti Steigiamojo Seimo dienai ir 1922 m. Lietuvos Valstybės Konstitucijos 95-mečiui paminėti.

11.30 val. Vitražo galerijoje (Seimo I r.) bus atverta Seimo kanceliarijos parengta paroda „Ne vienai valandai: Lietuvos Valstybės Konstitucijai – 95“, skirta Lietuvos Konstitucijos istorinei raidai XX amžiuje, 12 val. Konstitucijos salėje (Seimo I r.) įvyks apskritojo stalo diskusija „Lietuvos konstitucingumo raida“.

Apskritojo stalo diskusijos dalyvius pasveikins Seimo Pirmininkas prof. Viktoras Pranckietis, pranešimus skaitys Lietuvos istorikai ir teisininkai: doc. dr. Algimantas Kasparavičius (Lietuvos istorijos institutas), dr. Dainius Žalimas (Konstitucinio Teismo pirmininkas), doc. dr. Gintaras Šapoka (Mykolo Romerio universitetas), dr. Danutė Stakeliūnaitė (istorikė), doc. dr. Vladas Sirutavičius (Lietuvos istorijos institutas), dr. Stasys Šedbaras (Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotojas), Julius Sabatauskas (Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas), dr. Audronė Veilentienė (istorikė, Kauno technologijos universitetas). Diskusiją ves Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas J. Sabatauskas ir Seimo Švietimo ir mokslo komiteto narys, istorikas, dr. Arūnas Gumuliauskas.

Lietuvos istorijoje pirmą kartą demokratiniuose rinkimuose išrinktas Steigiamasis Seimas į pirmąjį posėdį susirinko 1920 m. gegužės 15 d. Kaune. Tą pačią dieną Steigiamasis Seimas įgyvendino 1918 m. vasario 16 d. Lietuvos Nepriklausomybės Akte jam skirtą misiją – proklamavo Lietuvos nepriklausomybę ir Lietuvos valstybę paskelbė demokratine Respublika.

Tarp svarbiausių Steigiamojo Seimo darbų yra pagrindinio šalies įstatymo – Lietuvos Valstybės Konstitucijos – priėmimas 1922 m. rugpjūčio 1 d. Konstitucija buvo krikščionių demokratų, valstiečių liaudininkų, socialdemokratų ir tautinių mažumų atstovų derybų ir susitarimų objektas, kompromisas, teisiškai rodantis to meto visuomenės daugumos interesų pusiausvyrą. Priimant šią Konstituciją teisininkas Mykolas Romeris rašė: „Nemanome, kad mūsų Konstitucija gyvens tiek amžių, kiek gyvens ir Lietuva, ir kad mes sugebėsime sugauti ir mūsų Konstitucijos įstatymu užburti visą Lietuvos ateities paslaptį, sudarydami visiems amžiams tinkamą Konstituciją. Bet vis dėlto konstitucijos įstatymas turėtų būti pastovus ir todėl taip sustatytas, kad tiktų ne vienai valandai ir net ne vienai piliečių kartai.“ Nepaisant permainingų istorinių aplinkybių ir Lietuvos visuomenei tekusių iššūkių, 1922 m. Lietuvos Valstybės Konstitucija per visą XX amžių liko sektinu pavyzdžiu.

Renginio programa

Registracija į renginį iki gegužės 15 d. 20 val. – www.lrs.lt/registracija arba el. p. istorija@lrs.lt

Apskritojo stalo diskusija bus tiesiogiai transliuojama internetu ir televizijos programa „Seimas – tiesiogiai“

Išsamiau apie renginius:

Tel.: (8 5) 239 6119, 239 6144

El. p. istorija@lrs.lt

Parengė

Informacijos ir komunikacijos departamento

Ryšių su visuomene skyriaus vyriausiasis specialistas

Nerijus Vėta

Tel. (8 5) 239 6208, el. p. nerijus.veta@lrs.lt

Parašykite komentarą