Seimo nario M. Adomėno pranešimas: „Dėl LEU ateities – aukščiausio lygio pasitarimas Seime“

Sprendimas Lietuvos edukologijos universitetą prijungti prie naujai kuriamo Kauno universiteto vertinamas nevienareikšmiškai.

Praėjusią savaitę Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) bendruomenė kreipėsi į Seimo Pirmininką, Seimo narius, Seimo Švietimo ir mokslo komitetą, taip pat Ministrą Pirmininką, švietimo ir mokslo ministrę siekdami išreikšti kitą nuomonę dėl LEU jungimo prie kitų aukštųjų mokyklų tikslingumą.

Dokumente pabrėžiama, kad nors LEU vadovybė sudaro įspūdį, kad LEU bendruomenė vieningai siekia jungties su Vytauto Didžiojo universitetu, taip nėra. Atskirose LEU katedrose demokratiškai įvykdytų balsavimų rezultatai rodo, kad reikšminga dalis LEU darbuotojų tvaresnę jungtį įžvelgia su Vilniaus universitetu.

„Pirminėse aukštojo mokslo pertvarkos rekomendacijose aiškiai apibrėžėme, kad LEU turėtų būti jungiamas su Vilniaus universitetu, tas įtvirtinta ir pirminėse darbo grupės išvadose. Motyvai, kodėl pritarta LEU vadovybės iniciatyvai jungtis su VDU, lieka neaiškūs. Dar didesnį nerimą kelia ir tai, jog didžioji dauguma LEU bendruomenės, tikiu, ir studentai, nepritaria vadovybės iniciatyvai ir objektyviai tvaresnę jungtį įžvelgia būtent su VU“, – sako dr. Mantas Adomėnas.

Reaguodamas į susidariusią situaciją Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininko pavaduotojas M. Adomėnas šaukia skubų aukščiausio lygio pasitarimą dėl LEU ateities, kuriame sutiko dalyvauti švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė, Lietuvos edukologijos universiteto rektorius Algirdas Gaižutis, Vilniaus universiteto rektorius Artūras Žukauskas, LEU Mokslo ir plėtros prorektorius prof. Aivas Ragauskas, pritariantis būtent bendruomenės išsakytai pozicijai, TS-LKD pirmininkas Gabrielius Landsbergis. Susitikime taip pat dalyvaus Ugdymo mokslų fakulteto dekanė doc. Alvyra Galkinienė ir Edukacinių tyrimų instituto direktorė doc. Daiva Jakavonytė-Staškuvienė bei kiti suinteresuoti asmenys.

„Sklandi aukštojo mokslo pertvarka – iššūkis mums visiems. Negalime, kad visai tautai reikalingą reformą iškreiptų siauro rato lobistiniai interesai, negalime toleruoti nemotyvuotų ir nepagrįstų sprendimų. Reikalingi labai aiškūs argumentai, idant visa pertvarka nevirstų klaikiu farsu“, – įsitikinęs M. Adomėnas.

Pasitarimas vyks rytoj, gegužės 18 d., 12 val. Prezidento salėje (Seimo I r.).

Maloniai kviečiame dalyvauti.

Pridedami LEU bendruomenės dokumentai:

Kreipimasis

Posėdžio protokolas

Rezoliucija

 

 

Parašykite komentarą