Žinomas gitaros meistrų duteas iš Danijos „Gantriis-Zimmermann Guitar Duo“ koncertuos Lietuvoje

įspūdingus pasirodymus koncertuose „Gantriis-Zimmermann Guitar Duo“. Susitikę 2001 metais, iki šiol šie du profesionalūs muzikai neišskiriamas scenos duetas. Puikūs muzikantai ir aukščiausio lygio gitaristai, jie puikiai jaučia vienas kitą scenoje, todėl jų muzikavimas visada kelia publikos susižavėjimą ir pasitenkinimą. Jų rankose gitaros skamba kaip mažas orkestras, o neeiliniai atlikėjų talentai atskleidžia visas gitaros galimybes ir grožį. Ne veltui jie yra laukiami tarptautinėse scenose. Artėjant įspūdingiems muzikantų koncertams Lietuvoje, kalbėjomės su Volkmar Zimmermann apie pasiruošimą koncertams ir meilę Lietuvai.

– Volkmarai, papasakokite, kaip gitara atsirado Jūsų gyvenime?

– Tai nutiko dar mokyklos laikais. Tuomet aš dar grojau pianinu, tačiau vienas iš mano bendramokslių turėjo gitarą ir aš buvau tiesiog jos apžavėtas. Tiesa, tai buvo elektrinė gitara, tad aš taip pat pradėjau groti elektrine gitara. Man tuomet buvo 12 metų, bet aš jau grojau bliuzą, roką ir džiazą. Kiek vėliau, jau būdamas 16 metų, aš išgirdau flamenko gitaristą iš savo gimtojo miesto ir buvau tiesiog pakerėtas to skambesio. Tad pradėjau lankyti ir šias pamokas dar su nailoninių stygų gitara. Baigiau žaidimus su elektrine gitara maždaug 19 metų. Su grupe PSI išleidome albumą „Horizontas“, kuris rinkoje buvo pristatytas 1977m. Tiesa, šiais metais jis buvo perleistas jau CD formatu. Taigi, beveik tuo pačiu metu pradėjau studijuoti Frankfurto muzikos akademijoje, vėliau Kopenhagoje. Žaisminga, lengva, poetiška ir tuo pačiu šiek tiek agresyvi gitaros muzika visuomet mane paliečia iki širdies gelmių.

– Persikėlęs į Kopenhagą, sutikote Kristianą, su kuriuo sukūrėte įspūdingą gitaristų duetą? Ar sunku scenoje surasti bendrą kalbą dviem spalvingiems atlikėjams? – Tikrai ne. Priešingai, tai labai malonu, nes kai vienas kitą pažįsti taip gerai, kaip mes, net muzika suskamba lengviau. Po tiek daug metų grojimo kartu „Coronos“ gitarų kvartete mes suprantame vienas kitą net iš menkiausio gesto ar ženklo. Tad ir muzikaliai labai lengvai susikalbame scenoje. Be to, esame ne tik kolegos, bet ir tikrai geri draugai. – Jūs esate tarptautinės kompanijos „ARTS Libera International“ Lietuvoje organizuojamo tarptautinio festivalio „Šiaurės pašvaistė“ meno vadovas. Ar pastebite Lietuvos ir Danijos kultūros padangių skirtumus? – Visuomet labai džiaugiuosi grodamas Lietuvoje dar nuo tų laikų kai pirmą kartą atvykau čia su „Coronos“ gitarų kvartetu. Berods tai buvo 1990-ieji. Su lietuvių kompozitoriumi Jonu Tamulioniu bei dviem italų muzikantais esame netgi įrašę bendrą albumą. Taip pat turėjau garbės dirbti ir su kitais Lietuvos muzikos padangės atstovai, tokiais kaip choras „Jauna muzika“ bei Lietuvos valstybiniu orkestru. Labai džiaugiuosi šia patirtimi. Jos dėka pastebiu, kad Lietuvos kultūrinis gyvenimas yra labai turtingas. Čia labai daug profesionalių ir tikrai pagarbos vertų atlikėjų bei muzikantų. Tuo įsitikinau ir dirbdamas „Šiaurės pašvaistė“ festivaliuose. Be to, planuojame šį projektą pratęsti ir vėl Lietuvos publikai padovanoti daug kokybiškų koncertų. Tad Lietuvos auditorija man visuomet yra labai maloni, išsilavinusi ir draugiška. – Jau kitą savaitę Lietuvos scenose Jus išvysime su kolega Kristianu projekto „Guitar Duo“ koncertuose. Ko tikėtis klausytojams, planuojantiems atvykti į Jūsų koncertus? – Mes su Kristianu nuolat koncertuojame pačių įvairiausių šalių scenose, todėl mūsų koncertinėje programoje skamba muzika iš viso pasaulio, nuo auksinės klasikos iki ispaniškų, Lotynų Amerikos ir šiuolaikinių kompozicijų. Grodami kvartete susipažinome su daugybe šiuolaikiškų kompozicijų, savo bagaže taip pat turime modernių atlikimų, o tuo pačiu ir Danijos kompozitorių darbų, kuriuose teka poetinis minimalizmas. Taip pat klausytojams esame paruošę argentinietiško tango variacijų ir net itin egzotiškos muzikos, kuri atkeliauja iš Malio ar Afrikos. Tad džiaugiamės, galėdami eksperimentuoti, plėsti savo muzikinį bagažą ir jį padovanoti klausytojams. Tikimės, jog mums pavyks nustebinti lietuvišką publiką ir atskleisti jai naują gitaros veidą.

Organizatoriai „Arts Libera International“ kviečia nepraleisti progos iš arti susipažinti su aukščiausios klasės gitaros virtuozais iš Danijos.

Koncertai vyks:

gegužės 24 d. 19 val. Vilniuje, Organum koncertinėje salėje

gegužės 25 d. 19 val. Birštone, Kurhauze
gegužės
27 d. 19 val. Palangoje, Ramybės kultūros centre


Bilietus platina koncertinių salių kasos BILIETAI.LT: http://www.bilietai.lt/lit/renginiai/gitaros-virtuozai-gantriis-zimmermann-guitar-duo-danija-vilnius-215575/

Išsamesnė informacija

Gintaras Kamsiukas

ARTS LIBERA INTERNATIONAL

mob. Tel. +370 677 00699

el. p. board@artslibera.com

www.artslibera.com

Parašykite komentarą