Seimas po svarstymo pritarė Augalų apsaugos įstatymo projektui

Seimas, 76 parlamentarams balsavus už, nė vienam nebuvus prieš ir 13 susilaikius, po svarstymo pritarė naujos redakcijos Augalų apsaugos įstatymo projektui Nr. XIIIP-442(3).

Šis įstatymas nustato fizinių asmenų ir Lietuvos Respublikoje ar kitoje Europos Sąjungos valstybėje narėje, ar kitoje Europos ekonominės erdvės valstybėje įsteigtų juridinių asmenų arba kitų organizacijų ar jų padalinių (toliau – fiziniai ir juridiniai asmenys) veiklą, susijusią su augalų apsaugos produktų veiksmingumo bandymų praktika, augalų apsaugos produktų, jų priedų registravimu, augalų apsaugos produktų įvežimu iš ne Europos Sąjungos valstybių narių ir ne Europos ekonominės erdvės valstybių, augalų apsaugos produktų įvežimu į Lietuvos Respubliką iš Europos Sąjungos valstybių narių ir Europos ekonominės erdvės valstybių, vežimu, saugojimu, naudojimu, augalų apsaugos produktų purškimu iš oro, tiekimu rinkai, ir tokios veiklos priežiūrą.

Įstatymo projektas parengtas tikslinant nacionalinės teisės aktų nuostatas, kuriomis perkeliamos Europos Parlamento ir Tarybos direktyvos, , nustatančios Bendrijos veiksmų pagrindus siekiant tausiojo pesticidų naudojimo

Įstatymo projekte nustatomi Gerosios augalų apsaugos produktų veiksmingumo bandymų praktikos sertifikatų išdavimo, galiojimo sustabdymo, galiojimo sustabdymo panaikinimo ir galiojimo panaikinimo reikalavimai. Įstatymo projektu taip pat tikslinamos Valstybinės augalininkystės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos funkcijos ir kompetencija, susijusi su Gerosios augalų apsaugos produktų veiksmingumo bandymų praktikos sertifikatų išdavimu, galiojimo sustabdymu, galiojimo sustabdymo panaikinimu ir galiojimo panaikinimu.

Kartu siekiama sumažinti administracinę naštą ūkio veiklos subjektams, siekiantiems prekiauti augalų apsaugos produktais ir įvežti į Lietuvos Respubliką augalų apsaugos produktus iš ne Europos Sąjungos valstybių narių ir ne Europos ekonominės erdvės valstybių.

Be to, atsižvelgiant į europinio reglamento nuostatas, tikslinama Tarnybos kompetencija, susijusi su tam tikrų leidimų tiekti rinkai ir  naudoti augalų apsaugos produktus išdavimu ir panaikinimu.

Siekiant apsaugoti žmonių sveikatą ir aplinką nuo neigiamo augalų apsaugos produktų poveikio, įstatymo projektu tikslinamos pareigos augalų apsaugos produktų profesionaliesiems ir augalų apsaugos produktų neprofesionaliesiems naudotojams.

 

Parašykite komentarą