KVIETIMAS KARTU PAMINĖTI GEGUŽES 25 DIENA TARPTAUTINĘ DINGUSIŲ BE ŽINIOS VAIKŲ DIENĄ

Renginio tipas: Renginys
Renginio data: Ketvirtadienis, 2017 m. gegužės 25 d.
Renginio pradžia: 10:00
Renginio pabaiga: Ketvirtadienis, 2017 m. gegužės 25 d.
Renginio vieta: Lietuvos vaikų ir jaunimo centro aikštė, Konstitucijos pr. 25 Vilnius. Prie prevencinės skulptūros „Mama…!“, skirtos dingusiems be žinios vaikams atminti.

                                         

                                                                                            

 KVIETIMAS KARTU PAMINĖTI TARPTAUTINĘ DINGUSIŲ BE ŽINIOS VAIKŲ DIENĄ

Gegužės 25-ąją pasaulyje minima Tarptautinė dingusių vaikų diena. Gegužės 25 – oji pasirinkta neatsitiktinai. 1979 metais, gegužės 25 dieną, šešiametis Etan Patz dingo be pėdsakų eidamas į mokyklą autobusų stotelėje, vos už poros kvartalų nuo savo namų. Dabar ši diena kasmet minima ne tik JAV, bet ir Europos Sąjungos valstybėse narėse.  

Dingusių žmonių paramos centro iniciatyva LR Seimas 2006-aisiais įtraukė šią dieną į atmintinų dienų sąrašą. Dingusių žmonių šeimų paramos centras, administruojantis tarptautinę nemokamą karštąją liniją 116000 pranešimams dėl dingusių vaikų Lietuvoje, nori priminti ir atkreipti Jūsų dėmesį, jog vaikų dingimas yra reali, dinamiška ir vis didėjanti problema tiek Lietuvoje tiek ir visoje Europos Sąjungoje. Europos Sąjungoje kas dvi minutes gaunamas pranešimas apie dingusį vaiką. Per metus Europoje be žinios dingsta apie 300 000 vaikų.

Lietuvoje oficialiais duomenimis paskelbtų paieškų užregistruotų dingusių be žinios asmenų registre, pagal pradėtas ir nepradėtas paieškos bylas:  2013 m. paskelbtų paieškų 1784 iš jų 769  vaikai,  kurie sudaro virs 40% visų dingusių asmenų; 2014 m. paskelbtų paieškų 2802 iš jų 1684 vaikai  kurie sudaro virš 60 % visų dingusių asmenų;  2015 m. paskelbtų paieškų 3241 iš jų 2048 vaikai  kurie sudaro virš 63 proc. visų dingusių asmenų; 2016 m. paskelbtų paieškų 3301 iš jų 2208 vaikai kurie sudaro jau virš 66%  visų dingusių asmenų. Apie 97%  dingusių vaikų sudaro iš namų, globos įstaigų bėgantys vaikai.

Renginio tikslas: atkreipti dėmesį į dingstančių (bėgančių iš namų) vaikų problemą taip vykdant vaikų dingimo prevenciją.

Renginio koncepcija: moksleiviai dalyvaus edukaciniame renginyje, kurio programoje: linijos 116 000 pranešimams dėl dingusių vaikų pristatymas, pamokėlė „Šypsena ir saugumas“, viktorina „Kaip apsaugoti save“, balionų paleidimas į orą ir dovanėlės vaikams.

Renginio dalyviai : 70 pirmų klasių moksleivių, LR Seimo nariai ,LR Prezidentūros atstovai, LR Seimo nariai, JAV ambasados Lietuvoje atstovai, Policijos departamento atstovai, Vilniaus miesto savivaldybės atstovai,

Renginio data ir vieta: 2017 m. gegužės 25 d. 10:00 – 12.00 val. Lietuvos vaikų ir jaunimo centro aikštė, Konstitucijos pr. 25 Vilnius. Prie prevencinės skulptūros  „Mama…!“, skirtos dingusiems be žinios vaikams atminti.

Renginio partneriai: renginys globojamas LR Prezidentės kampanijos „Už saugią Lietuvą“.

Negalinčius atvykti: kviečiame paminėti gegužės 25 diena, atkreipiant dėmesį į nepilnamečių problemas, kurios dažnai sprendžiamos bėgimu iš namų. Šia diena skirkite  25 minutės  laiko vaikui. Apkabinkite, priglauskite, pakalbėkite su vaikais apie tai kokius sunkumus jie patiria, kokie pavojai jų tyko dingus iš namų, ką daryti pasimetus Lietuvoje ar užsienio šalyje?

Parašykite komentarą