Premjeras S. Skvernelis: siekiame sumažinti dujų kainą visoms Baltijos šalims

Šiandien Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis susitiko su Europos Komisijos (EK) pirmininko pavaduotoju, komisaru, atsakingu už Energetikos sąjungą, Marošu Šefčovičiumi.

Premjeras padėkojo EK už rodomą dėmesį kartu įgyvendinant strateginius projektus Baltijos valstybių energetikos sektoriuje. S. Skvernelis užtikrino, kad Lietuva tiek politiškai, tiek ir praktiškai remia EK vicepirmininko pasiūlymą dėl ES Energetikos sąjungos sukūrimo. „Tai – raktas į energetinio saugumo ir konkurencingumo stiprinimą visoje Europos Sąjungoje“, – teigė Vyriausybės vadovas.

Jis pabrėžė Klaipėdos SGD terminalo, jau dabar teikiančio išskirtinę socio-ekonominę naudą visam regionui, svarbą ir galimybę laikui bėgant tapti regioniniu terminalu. „Norime su mūsų partneriais Latvija ir Estija sutarti dėl šio terminalo regioninio statuso. Toks sutarimas padėtų sumažinti dujų kainą visiems Baltijos valstybių vartotojams“, – sakė S. Skvernelis.

EK viceprezidentas M. Šefčovičius parėmė Baltijos valstybių siekį kuo greičiau pradėti Baltijos regiono elektros perdavimo sistemos integraciją (sinchronizaciją) į kontinentinės Europos tinklus. Sutarta, jog tai yra strateginis tikslas, kuris neturėtų būti atidėliojimas – ir kad nuo žodžių reikėtų kuo greičiau pereiti prie darbų.

Ministras Pirmininkas susitikime kėlė Astravo AE saugumo klausimą ir paprašė EK palaikymo keliant šią ne tik Lietuvai, bet ir visai ES aktualią problemą. „Tikimės EK solidarumo ir vieningos pareikštos pozicijos Astravo AE klausimu“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Susitikime kalbėta ir apie ES finansavimo tęstinumą Ignalinos AE uždarymo darbams, planuojant naują daugiametį ES biudžetą. „Paramos programa, kuriai buvo įsipareigota, turi būti nepertraukiamai tęsiama. Mes savo ruožtu įsipareigojame užtikrinti esamų ir būsimų lėšų panaudojimo efektyvumą ir skaidrumą“, – tvirtino premjeras.

EK viceprezidentas, kuris anksčiau turėjo galimybę pats apžiūrėti Klaipėdos SGD terminalą, pabrėžė, jog jis iš esmės pakeitė energetinio saugumo situaciją visame Baltijos regione. M. Šefčovičius taip pat patikino, jog EK vertinimu, Astravo AE – ne Lietuvos, o visos ES problema, kuriai spręsti dedamos didelės pastangos. Jis pasidžiaugė Lietuvos pažanga energetinio efektyvumo srityje bei pastangomis kurti vadinamuosius „išmaniuosius miestus“.

Parašykite komentarą