Seimo LVŽS frakcijos pranešimas: „Mažesnis alkoholio prieinamumas – ne politikos, o gyvenimo kokybės klausimas“

2017 m. gegužės 25 d. pranešimas žiniasklaidai

Seimas pradėjo svarstyti Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, kuriomis mažinamas alkoholio prieinamumas. Trumpesnis alkoholinių gėrimų pardavimo laikas, minimalaus pirkėjo amžiaus didinimas, vienareikšmis alkoholio reklamos draudimas – tai kompleksinės, pirmą kartą nuo Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo pasiūlytos subalansuotos priemonės, skirtos alkoholio vartojimui ir žalai mažinti.

Lietuvoje alkoholio suvartojama gerokai daugiau nei kitose Europos šalyse, kaip pačią problemiškiausią šalį ją įvardija ir Pasaulio sveikatos organizacija (PSO). Naujausiais PSO duomenimis, lietuviai alkoholio suvartoja daugiausiai pasaulyje – Lietuvoje 2016 m. vienam suaugusiam gyventojui vidutiniškai teko 16 litrų gryno alkoholio. Be to, šalis patenka į dešimtuką šalių, kuriose daugiausia kepenų cirozės atvejų, ir į ketvertuką šalių, kuriose daugiausia su alkoholio vartojimu susijusių vėžio atvejų. Kol kitur alkoholio vartojimo kiekiai mažėja, šalių grupėje, kuriai priklauso ir Lietuva, jie laikosi stabiliai ar net auga. Be to, mūsų valstybėje ypač didelis 30–69 metų vyrų mirtingumas.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūno Ramūno Karbauskio teigimu, alkoholio prieinamumo mažinimas bei prevencija – prioritetinis darbas nepaisant įvairių bandymų tam užkirsti kelią. Alkoholio kontrolės politika turėtų būti grindžiama prielaida, kad žalingas alkoholio vartojimas turi didesnę socialinę kainą, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio, o sveikata ir žmonių gerovė yra svarbiau negu ekonominiai veiksniai.

„Šalyje, kuri pirmauja pasaulyje pagal alkoholio suvartojimą, būtina imtis neatidėliotinų veiksmų. Įrodyta, kad efektyviausios priemonės kovai su dideliu alkoholio vartojimu ir jo keliama žala – alkoholio prieinamumo mažinimas, rinkodaros ir reklamos kontrolė, kainų politika. Tai ir darome. Siūlymai yra racionalūs, orientuoti į jaunąją kartą, kad ji būtų apsaugota nuo alkoholio vartojimo, priemonės – apsvarstytos, patikrintos ir  duodančios norimą efektą.  Tai ne politikos, o mūsų žmonių gyvenimo kokybės klausimas“, – sako R. Karbauskis.

Alkoholio pardavimo laikas jau buvo apribotas prieš keletą metų. Naujomis įstatymo pataisomis ketinama šį laiką dar šiek tiek sutrumpinti ir leisti prekiauti alkoholiu parduotuvėse pirmadieniais – šeštadieniais nuo 10 iki 20 val., o sekmadieniais – nuo 10 iki 15 val. Tuo metu alkoholio pardavimo tvarka viešojo maitinimo įstaigose dėl to nesikeis. Atkreiptinas dėmesys, kad kaip ir iki šiol, vakarais ir naktimis išsinešti alkoholį iš viešojo maitinimo įstaigų nebus leidžiama.

Viena iš didžiausių su alkoholiu susijusių problemų yra ta, kad jį vartoti žmonės pradeda labai jauno amžiaus, tai dažnai virsta priklausomybe, sukelia įvairių sveikatos problemų, didina jaunų asmenų nusikalstamumą, smurtą. Todėl amžiaus riba, nuo kurios bus galima įsigyti ir vartoti alkoholį, didinama iki 20 metų. Tai reiškia, kad bus draudžiama parduoti alkoholį jaunesniems nei 20 metų asmenims, o jie savo ruožtu negalės alkoholio vartoti ar turėti su savimi.

Nuo šiol savivaldos institucijos bus įgaliotos pačios spręsti prekybos alkoholiu viešų renginių metu klausimą. Savivaldybės taip pat turės teisę apriboti alkoholio pardavimo laiką, nustatyti konkrečias teritorijas, kuriose galima juo prekiauti viešų renginių metu. Masiniuose renginiuose bus atskirai apibrėžiamos specialios zonos, kuriuose bus galima parduoti ir vartoti alkoholį. Nebus draudžiama masiniuose renginiuose įrengti erdves, į kurias patekimas yra ribojamas ir kuriose prekiaujama silpnaisiais, iki 7,5 proc. laipsnio, alkoholiniais gėrimais. Renginių organizatoriai bus įpareigoti pasirūpinti, kad į minėtas erdves nepatektų jaunesni kaip 20 metų asmenys. Alkoholio prekybą ir vartojimą siūloma uždrausti visų sporto varžybų metu salėse. Alkoholiu nebus galima prekiauti nestacionariuose prekybos vietose ir paviljonuose, pardavėjai iš visų asmenų perkančiųjų alkoholinius gėrimus turės teisę reikalauti pateikti asmens tapatybę liudijantį dokumentą, o jei kils abejonių, kad asmuo jaunesnis negu 25 metų, privalės iš perkančiojo alkoholinius gėrimus reikalauti pateikti asmens dokumentą.

Naujomis įstatymo pataisomis siekiama riboti skatinimą vartoti alkoholį, todėl, sekant pasiteisinusiu tabako reklamos draudimu, visiškai uždraudžiama alkoholio reklama. Reklama nebus laikomas įmonės, prekiaujančios alkoholiniais gėrimais, pavadinimas, logotipas ar konkretaus gėrimo prekės ženklas.

Alkoholio vartojimo ir jo sukeliamos socialinės bei ekonominės žalos mažinimas – prioritetinė LVŽS sritis. Rengiant šį Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimo projektą buvo atsižvelgta į visuomeninių, nevyriausybinių organizacijų siūlymus, ekspertų rekomendacijas, kitų šalių patirtį ir mokslinius tyrimus.

Daugiau informacijos:

LVŽS frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis

Tel. (8 5) 239 6102, el. p. ramunas.karbauskis@lrs.lt

 

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė

Tel. (8 5) 239 6683, el. p. agne.sirinskiene@lrs.lt

Seimo narys Aurelijus Veryga

Tel. (8 5) 239 6661, el. p. aurelijus.veryga@lrs.lt

LVŽS infocentras

media@lvzs.lt

Parašykite komentarą