Žiedinės ekonomikos paketo likimas Lietuvoje: kas apgins žaliavinę nepriklausomybę?

Europos Parlamente besitęsiant sprendimų priėmimo procesui dėl Europos Žiedinės ekonomikos paketo, Lietuva deklaruoja, kad palaiko ambicingus žiedinės ekonomikos ir atliekų tvarkymo tikslus, tačiau siekia tam tikrų išlygų. Rugsėjo 28–29 d. Druskininkuose vyksiančioje kasmetinėje konferencijoje-diskusijų forume „Atliekų tvarkymas 2017“ bus diskutuojama apie „dykumėjančios“ Lietuvos atliekų kiekius ir jų tvarkymo kainą gyventojui bei vartotojui, atliekų tvarkymo sektoriaus  sukuriamą vertę ir jos pasidalijimą.

 Prioritetas – atliekų vengimo ir tvarkymo eiliškumas

 Šalis tvarkosi su atliekomis gerai ir teisingai, jei laikosi atliekų vengimo ir tvarkymo prioritetų eiliškumo, t. y. pirmiausia vykdomos prevencinės priemonės, siekiant vengti atliekų, kas tinkama – paruošiama pakartotiniam panaudojimui, toliau seka atliekų perdirbimas į žaliavas, vėliau – naudojimas energijai išgauti bei nepageidautinas šalinimas sąvartynuose.
„Netylant diskusijoms apie atliekų naudojimo energijai gauti įrenginių plėtrą bei jų pagrįstumą Europoje ir Lietuvoje, prasidėjus jėgainių statybų darbams, viešojoje erdvėje visiškai dingo bet kokia diskusija apie atliekų vengimo bei tvarkymo prioritetų eiliškumo įgyvendinimą. Turime visoje Europoje sudėtingiausią ir išsamiausią atliekų apskaitos sistemą, diegiama nauja, realiu laiku renkanti milžiniškus kiekius duomenų, o pateikti skaičių ir analizės rimtų sprendimų priėmimui – nepavyksta“, – stebisi  Lina Šleinotaitė-Budrienė, konferencijos-diskusijų forumo „Atliekų tvarkymas 2017“ turinio vadovė, UAB „Ekokonsultacijos“ vadovaujanti partnerė, ir atkreipia dėmesį, kad atliekų sektoriuje priimant ilgalaikius sprendimus visiškai netaikoma kaštų-naudos analizė.
„Kaip mums sekasi įgyvendinti valstybinę prevencijos programą? Kokie jos rezultatai ir poveikis atliekų tvarkymo sistemai? Koks lėšų panaudojimo efektyvumas? Kokie žingsniai laukia pakartotinio panaudojimo įteisinimo ir infrastruktūros plėtros srityje?  Kokių veiksmų imasi pramonė, siekdama mažinti susidarančių atliekų kiekius ir kaštus? Koks atliekų rūšiavimo ir perdirbimo sektoriaus likimas kogeneracinių jėgainių fone? Kaip bus skatinamos perdirbimo iniciatyvos?  Kaip greitai kils atliekų tvarkymo kaina? – šie klausimai tampa esminiai būsimo renginio fone”, – antrina Vilma Ramanauskaitė, advokatė, iLaw advokatų kontoros partnerė.

Ar  pavyks reabilituoti atliekų perdirbimą?

Rugsėjo mėn. Druskininkuose vyksiančioje kasmetinėje konferencijoje-diskusijų forume „Atliekų tvarkymas 2017“ bus pristatytos bendrovės „Ekokonsultacijos“ rengiamos studijos „Perdirbimo ateitis Lietuvoje 2030“ išvados dėl atliekų perdirbimo sektoriaus perspektyvų iki 2030 m., įgyvendinant Žiedinės ekonomikos tikslus. Ekspertai pateiks 2016 m. atliekų susidarymo ir tvarkymo balansą, prognozes iki 2030 m., bus aptariamas perdirbimo sektoriaus dydis, naujų užduočių vykdymas, atliekama perdirbimo sektoriaus tvarumo analizė. Be to, bus pateiktos įžvalgos apie atliekų perdirbimo / naudojimo pajėgumus bei prognozes, esamus perdirbimą skatinančius ekonominius instrumentus, jų efektyvumą.
„Džiugu, kad visi rinkos dalyviai – LR Aplinkos ministerijos Aplinkos apsaugos agentūra, savivaldybės, regioniniai atliekų tvarkymo centrai, gamintojų ir importuotojų organizacijos, perdirbėjai bei atliekų degintojai – pasidalino informacija ir įžvalgomis. Preliminarūs studijos rezultatai – nedžiuginantys. Komunalinių atliekų kiekiai mažėja, o Žiedinės ekonomikos paketo tikslai su esama teisine sąranga, turima ir planuojama infrastruktūra bei taikomais ekonominiais instrumentais – sunkiai pasiekiami. Optimistiškai nuteikia pastebimos pramonės iniciatyvos, siekiant mažinti atliekų susidarymą, inovatyvių sprendimų paieška, diegiant naujas žaliavas, procesus ir naujus verslo modelius, tačiau rūšiavimo ir perdirbimo sektoriaus laukia labai ambicingi tikslai. Pirminės įžvalgos rodo, kad būtinas skubus valdžios, suinteresuotų šalių ir ekspertų dialogas apie būtinus skubius veiksmus reabilituojant perdirbimą”, – sako L. Šleinotaitė-Budrienė, konferencijos-diskusijų forumo „Atliekų tvarkymas 2017“ turinio vadovė, UAB „Ekokonsultacijos“ vadovaujanti partnerė.

Pirmasis tvarus renginys Lietuvoje ir Baltijos šalyse

2017 m. rugsėjo 28–29 d. Druskininkuose keturioliktus metus iš eilės organizuojamoje konferencijoje-diskusijų forume „Atliekų tvarkymas 2017“ bendros diskusijos vėl kviečiami atliekų ir aplinkosaugos sektorių politiką formuojančių institucijų, pramonės, savivaldybių atstovai, taip pat atliekų tvarkytojai ir perdirbėjai, nevyriausybinės organizacijos ir mokslo įstaigos. Šių metų renginys bus pirmasis Baltijos šalyse, organizuojamas vadovaujantis ISO 20121:2012 kriterijais ir siekiant mažinti neigiamą renginio poveikį aplinkai, efektyvinti organizacinius sprendimus, optimizuoti būtinus resursus, kelti aukščiausius tvarumo reikalavimus partneriams ir tiekėjams.
Organizatoriai prisiima ilgalaikę atsakingo renginio organizatoriaus poziciją ir įsipareigoja teikti išsamias tvaraus renginio ataskaitas renginio dalyviams, partneriams ir plačiajai visuomenei.

Konferencija-diskusijų forumas „Atliekų tvarkymas 2017“ – keturioliktus metus organizuojamas renginys, skirtas visiems, norintiems sužinoti svarbiausias šio sektoriaus aktualijas ir būti žingsniu priekyje – eiti kartu su tais, kurie užduoda toną. Daugiau informacijos apie renginį: www.atliekutvarkymas.com

Parašykite komentarą