Numatoma įtvirtinti apleisto ir neprižiūrimo nekilnojamo turto sąvoką

Seimas po svarstymo pritarė Nekilnojamojo turto mokesčio įstatymo pataisoms (projektas Nr. XIIP-2826(3), kuriomis planuojama apibrėžti apleisto ir neprižiūrimo nekilnojamo turto sąvoką.

Pagal svarstomus teisės akto pakeitimus apleistas ar neprižiūrimas nekilnojamasis turtas būtų statiniai, kurie per viešojo administravimo subjekto, vykdančio statinių naudojimo priežiūrą, nustatytą terminą nesuremontuoti, nerekonstruoti ar nenugriauti ir kurių būklė kelia pavojų statinyje ar arti jo gyvenančių, dirbančių ar kitais tikslais būnančių žmonių sveikatai, gyvybei ar aplinkai, ir kurie yra įtraukti į apleisto ir neprižiūrimo nekilnojamojo turto sąrašą.

Apleisto ir neprižiūrimo nekilnojamojo turto sąrašą kiekvienoje savivaldybėje sudarytų ir tvirtintų savivaldybės taryba. Jei Seimas naują nuostatą priimtų, jos įsigaliotų 2018 m. sausio 1 d.

Po svarstymo už pataisas balsavo 79 Seimo nariai, prieš – 1, susilaikė 6 parlamentarai. Tam, kad jos būtų priimtos, Seimas turės balsuoti dar kartą.

Šiuo metu taikomas nuo 0,3 iki 3 proc. nekilnojamojo turto mokestinės vertės mokesčio tarifas. Konkretų mokesčio tarifą, kuris galios atitinkamos savivaldybės teritorijoje nuo kito mokestinio laikotarpio pradžios, savivaldybės taryba nustato iki einamojo mokestinio laikotarpio birželio 1 dienos.

Savivaldybės taryba gali nustatyti ir kelis konkrečius mokesčio tarifus, kurie diferencijuojami tik atsižvelgiant į vieną arba kelis iš šių kriterijų: nekilnojamojo turto paskirtį, naudojimą, teisinį statusą, jo technines savybes, priežiūros būklę, mokesčio mokėtojų kategorijas (dydį ar teisinę formą, ar socialinę padėtį) ar nekilnojamojo turto buvimo savivaldybės teritorijoje vietą (pagal strateginio planavimo ir teritorijų planavimo dokumentuose nustatytus prioritetus).

 

 

Parašykite komentarą