Seimas svarstys siūlymą keisti išmokos vaikui nustatymo tvarką

Seimas pradėjo svarstyti Seimo nario Mykolo Majausko pristatytas Vaikų išlaikymo fondo įstatymo pataisas (projektas Nr. XIIIP-721), kuriomis siūloma keisti išmokos vaikui nustatymo tvarką.

„Lietuva pasižymi itin aukštais skyrybų rodikliais ir dideliu skaičiumi tėvų, vengiančių mokėti už savo vaikų išlaikymą. Šiuo metu papildomai išlaikomi valstybės net 23 000 vaikų, kuriuos vengia ar nesugeba išlaikyti vienas iš tėvų“, – teigia pataisų iniciatoriai.

Pagal teikiamą projektą išmokos dydį numatoma susieti ne su bazine socialine išmoka (BSI), bet su minimalia mėnesine alga (MMA). Siūloma nustatyti, kad išmokos vaikui dydis per mėnesį negalėtų būti mažesnis nei 0,3 MMA (šiuo metu tai sudarytų 114 Eur). „Tokiu būdu būtų mažinama socialinė atskirtis ir užtikrinamas minimalus pragyvenimo lygis labiausiai socialiai pažeidžiamų šeimų vaikams“, – pažymima dokumento aiškinamajame rašte.

Šiuo metu tėvų išlaikymo negaunantiems vaikams mokama išmoka yra ne didesnė nei 1,5 BSI (57 Eur per mėnesį).

Po pristatymo už naujas nuostatas balsavo 53 Seimo nariai, prieš – 1, susilaikė 8 parlamentarai. Pritarus projektui po pateikimo, toliau jie bus svarstomi Seimo komitetuose. Taip pat dėl projekto nuspręsta prašyti Vyriausybės išvados. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti birželio 27 d.

 

 

Parašykite komentarą