ŽTK pranešimas: minima Tarptautinė vaikų gynimo diena – nuo ko turime ginti vaikus?

Seimo kanceliarijos nuotraukos (aut. – O.Posaškova)

Tarptautinės vaikų gynimo dienos (birželio 1-osios) išvakarėse Seimo Žmogaus teisių komitetas (ŽTK) surengė spaudos konferenciją tema „Išgirskime vaikų balsą“.

Renginį pradėjęs komiteto pirmininkas Valrijus Simulikas pažymėjo pagrindinį Vaiko teisių konvencijos bruožą – su kiekviena konvencijos nuostata yra išreiškiama pagarba vaikui.

„Lietuvoje vaikystė vis dar mažai gerbiama, panašu, kad vaikus ir jų teises iš tiesų vis dar turime ne tik saugoti, bet ir ginti, ginti nuo savęs pačių – suaugusiųjų. Juk fizines bausmes, žeminančias žmogaus orumą, nederančias su esminiais žmogaus teisių principais, įstatymu uždraudėme tik prieš nepilną pusmetį, – kalbėjo komiteto pirmininkas, – o kiek dar reikės laiko išugdyti tėvų kitokius, nesmurtinius, vaikų auklėjimo įpročius ir gebėjimus, įskaitant gebėjimą kalbėtis su vaiku?“

Spaudos konferencijoje dalyvavusi Šiuolaikinės mokyklos centro 7 klasės mokinė Ieva Zdanavičiūtė papasakojo tai, kas labiausiai rūpi vaikams: tai šeima, mokslas, ir smurto (tiek fizinio, tiek psichinio) apraiškos visuomenėje. Moksleivė sakė, kad vaikams yra labai svarbu būti išgirstiems tėvų ir kitų artimųjų. Tai padeda išlaikyti savigarbą ir saugumo jausmą. I. Zdanavičiūtė pažymėjo ir tai, kad mokslas yra vienas svarbiausių rūpesčių vaikų gyvenime. Tačiau dažnai esamos vertinimo metodikos neatspindi tikrųjų vaiko žinių, per nemigo naktį kontroliniam darbui „iškalami“ dalykai pamirštami tuoj pat po egzamino, o pažymių sistema demotyvuoja ir kelia daug streso. Moksleivė apgailestavo, kad suaugusieji nusprendžia kas geriausia vaikams, vaikų neišklausę, todėl dažnai suaugusiųjų ugdymo metodai neduoda vaisių. I. Zdanavičiūtė kaip vieną jautriausių vaikams dalykų pažymėjo ir vaikų patiriamą ir matomą smurtą. „Kaip mes galime suprasti savo pareigas, kai kartais patys mokytojai iš mūsų tyčiojasi?“, – klausė mergina.

Spaudos konferencijoje buvo pristatyti organizacijos „Gelbėkit vaikus“ užsakymu UAB „Spinter tyrimai“ atlikto reprezentatyvaus kiekybinio tyrimo „Jaunas balsas 2017” rezultatai: 85,5 procentai vaikų norėtų turėti daugiau galimybių išsakyti savo nuomonę dėl mokymosi ir mokyklos. Net 78,5 procentai vaikų pastaruoju metu patyrė stresą dėl per didelio mokymosi krūvio, 75,8 proc. – dėl pažymių. Taip pat tyrimas parodė, kad deja, tik 68,5 procentai vaikų jaučiasi saugūs namuose, o 15,2 proc. vaikų pastaruoju metu patyrė nerimą dėl to, kad šeima neturės pakankamai pinigų esminiams poreikiams patenkinti.

Spaudos konferencijos vaizdo įrašą galite peržiūrėti čia.

Parašykite komentarą