Jaunimo ir sporto reikalų komisija pritarė rezoliucijai dėl savanoriškos jaunimo veiklos puoselėjimo Lietuvoje

Gegužės 31 d. Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijos posėdyje Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos (toliau – LiJOT), didžiausios skėtinės jaunimo organizacijų sąjungos Lietuvoje, vienijančios 66 nacionalines nevyriausybines jaunimo ir su jaunimu dirbančias organizacijas bei regionines jaunimo organizacijų tarybas, prezidentas Mantas Zakarka pristatė 2017 m. balandžio 29–30 d. priimtą rezoliuciją dėl savanoriškos jaunimo veiklos puoselėjimo Lietuvoje. LiJOT šia rezoliucija išreiškė susirūpinimą dėl jaunimo savanoriškos veiklos puoselėjimo ir priemonių, skirtų skatinti jaunus žmones užsiimti savanoriška veikla, taikymo Lietuvoje. Pasak M. Zakarkos, 2011 m. priėmus Savanoriškos veiklos įstatymą, nebuvo priimta poįstatyminių teisės aktų. Šis įstatymas tapo tik pirmuoju žingsniu įteisinant ir reglamentuojant savanorišką veiklą Lietuvoje. Savanorystė yra pilietinės visuomenės pagrindas, bendruomenes vienijanti ir stiprinant veikla, kurią atliekant įgyjamos reikalingos kompetencijos darbo rinkoje, socialiniame gyvenime. Savanoriška veikla ugdo atsakomybę ir yra svarbi bei aktuali visoms amžiaus grupėms, nepaisant socialinio statuso, gyvenimo ar nedarbo lygio šalyje. Vis dėlto, kelerius paskutinius metus Lietuvoje visos valstybinės priemonės jaunimo savanoriškai veiklai vystyti bei skatinti buvo nukreiptos į niekur nedirbančius, nesimokančius ir mokymuose nedalyvaujančius jaunus žmones, taip ignoruojant didžiąją Lietuvos jaunų žmonių dalį ir nesuteikiant lygiaverčių galimybių aktyviems jauniems žmonėms užsiimti norima savanoriška veikla.

Jaunimo organizacijos, priimdamos šią rezoliuciją, teigia, kad savanoriška veikla Lietuvoje turėtų būti vystoma dvejomis pagrindinėmis kryptimis – jaunimo savanoriškos veiklos skatinimas ir jaunimo savanoriškos veiklos ir jos kuriamos pridėtinės vertės pripažinimas. Atsižvelgiant į tai, jaunimo organizacijos ragina valstybines institucijas priimti reikalingus sprendimus ir įgyvendinti šias priemones, siekiant stiprinti jaunų žmonių savanorišką veiklą Lietuvoje:

    įdiegti ir nuolat palaikyti Lietuvoje nacionalinę jaunimo savanoriškos tarnybos programą, atvirą visiems jauniems žmonėms;

    formuoti ir stiprinti teigiamą savanoriškos veiklos įvaizdį šalyje skatinant įvairių amžiaus ir socialinių grupių žmonių savanorystę. 

Jaunimo ir sporto reikalų komisijos nariai bendru sutarimu nusprendė pritarti šiai rezoliucijai.

Parašykite komentarą