Sveikatos reikalų komitetas svarstė Seimo narių pasiūlymus Alkoholio kontrolės įstatymo projektui

Seimo Sveikatos reikalų komitetas gegužės 31 d. posėdyje svarstė Seimo narių pasiūlymus Alkoholio kontrolės įstatymo projektui Nr. XIIP-4096(3).

Komiteto posėdyje pritarta Seimo narių Ramūno Karbauskio ir Andriaus Palionio pasiūlymams – patikslinti galiojančias Alkoholio kontrolės įstatymo nuostatas, aiškiai nustatant, kad neterminuota mažmeninės prekybos alkoholiniais gėrimais licencija suteikia teisę aptarnauti pirkėjus ir lauko sąlygomis ne didesniu kaip 40 metrų atstumu nuo stacionariosios viešojo maitinimo vietos įrengtose aptarnavimo vietose (išskyrus atvejus, kai savivaldybės taryba nustato mažesnį atstumą arba uždraudžia prekybą alkoholiniais gėrimais lauko sąlygomis), t. y. siūloma įstatyme aiškiai įtvirtinti, kad stacionarioms kavinėms ar restoranams leidžiama prekiauti alkoholiniais gėrimais ir lauko sąlygomis ir tam nereikalinga papildoma licencija. Komitetas taip pat pritarė šių Seimo narių pasiūlymui nuo 2020 m. sausio 1 d. uždrausti prekybą alkoholiniais gėrimais paplūdimiuose.

Komitetas nepritarė Seimo nario Artūro Skardžiaus, taip pat analogiškiems Seimo narės Aušrinės Armonaitės pasiūlymams – atsisakyti masinių renginių skirstymo į mokamus ir ribojamus bei nemokamus ir neribojamus bei su tuo susijusių alkoholinių gėrimų pardavimo ribojimų nustatymo. Taip pat nepritarta ir šių Seimo narių pasiūlymui palikti šiuo metu galiojančias įstatymo nuostatas dėl amžiaus (18 metų), nuo kurio leidžiama įsigyti ir vartoti alkoholinius gėrimus, bei Seimo nario Gabrielio Landsbergio pasiūlymui nustatyti skirtingas amžiaus ribas alkoholiniams gėrimams, priklausomai nuo jų tūrinės etilo alkoholio koncentracijos. Komiteto nuomone, siekiant mažinti alkoholinių gėrimų paplitimą tarp jaunimo, būtina nustatyti, kad asmenys iki 20 metų negalės įsigyti, turėti ir vartoti alkoholinių gėrimų. Be to, šis siūlymas įgyvendina Lietuvos sveikatos 2014–2025 metų strategijos siekį – didinti amžiaus cenzą pirkti ir vartoti alkoholinius gėrimus iki 20 metų amžiaus. Nepritarta ir Seimo narių pasiūlymams keisti alkoholinių gėrimų pardavimo laiko apribojimus.

Su komiteto išvada galima susipažinti čia.

 

Parašykite komentarą