Prezidentė vyksta į Ukrainą

Trečiadienis, birželio 7 d. (Vilnius). Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė penktadienį, birželio 9 d., išvyksta darbo vizito į Charkovą, kur susitiks su Ukrainos Prezidentu Petro Porošenka. Vienas iš vizito tikslų – paminėti nuo birželio 11 dienos įsigaliosiantį bevizį režimą, kuris atvers galimybę Ukrainos žmonėms laisvai keliauti Europos Sąjungoje.

Lietuvos Prezidentė susitikime su Ukrainos vadovu aptars saugumo padėtį šalyje, Minsko susitarimų įgyvendinimą, ES ir Ukrainos Asociacijos susitarimo įsigaliojimą. Taip pat valstybių vadovai kalbės apie būtinybę toliau įgyvendinti šaliai gyvybiškai būtinas reformas: kovą su korupcija, generalinės prokuratūros, teismų ir valstybės sektoriaus pertvarkas, skaidrios verslo aplinkos užtikrinimą.

Prezidentai taip pat susitiks su kariais, kurie buvo gydomi Lietuvoje. Kasmet Lietuvoje yra gydoma apie 50 kare sužeistų Ukrainos karių, iš viso reabilitacija mūsų šalyje buvo suteikta 150 kariškių – tai didžiausias skaičius iš visų Ukrainą remiančių valstybių. Lietuva aktyviai padeda Ukrainai reformuoti ir parengti jos ginkluotąsias pajėgas, siunčia Lietuvos kariuomenės instruktorius, medikus padėti karo veiksmų neapleidžiamai Ukrainai.

Vakare Prezidentė duos startą Lietuvos dienoms Charkove. Tai jau tradicinis Lietuvos ambasados Ukrainoje organizuojamas renginys, kasmet vykstantis vis kituose šalies miestuose, šiemet – Charkove ir Odesoje. Jo metu bus surengtas dvišalis verslo forumas, studijų ir turizmo galimybių Lietuvoje pristatymas, o lietuviškai kultūrai atstovaus senieji amatai, kulinarija, folkloro ansambliai ir ukrainiečių simpatijas pelniusi lietuvių roko grupė „Biplan“. Charkove gyvena apie 100 lietuvių.

Charkovas yra antras pagal dydį Ukrainos miestas, esantis vos 40 kilometrų nuo Rusijos sienos. 2014 metais čia prorusiški separatistai buvo užėmę vietos administraciją ir siekė destabilizuoti padėtį, tačiau, mobilizavusis nacionalinei gvardijai, piliečiams ir net futbolo aistruoliams Charkovas buvo apgintas.

Parašykite komentarą