Europos reikalų komiteto pranešimas: Vaikų migrantų apsauga: kokių priemonių imtis?

Birželio 7 d. Seimo Europos reikalų komiteto posėdyje pristatant Lietuvos Respublikos pozicijas vykstant į Europos Sąjungos Teisingumo ir vidaus reikalų tarybos (toliau – TVR Taryba) birželio 8–9 d. posėdį, įvyko diskusija apie vaikų migrantų apsaugos problematiką.

Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas informavo komitetą apie TVR Taryboje planuojamas priimti Tarybos ir nacionalinių vyriausybių atstovų išvadas dėl vaikų migrantų apsaugos. Komitete įvykusioje diskusijoje palankiai įvertinta išvadų projekto nuostata, pabrėžianti, kad Europos Sąjungos ir jos valstybių narių veiksmais turėtų būti siekiama toliau analizuoti reiškinį, kai tėvai ar kiti tėvų pareigų turėtojai pasinaudoja vaikų pažeidžiamumu, kad užsitikrintų galimybę teisėtai atvykti į Europos Sąjungą, ir užkirsti šiam reiškiniui kelią, nepažeidžiant galiojančios ES acquis šioje srityje, susijusios su teise į šeimos susijungimą, šeimos vienovės principu ir konkrečiomis vaiko teisėmis, įskaitant nelydimų nepilnamečių atžvilgiu, ir nepažeidžiant vaiko interesų. Kartu keltas klausimas dėl priemonių, kurių būtina imtis, siekiant užkirsti kelią piktnaudžiavimui prieglobsčio teise, ir dėl Europos Sąjungos institucijose vykstančių diskusijų šiame kontekste. Dar kartą pažymėtas poreikis laikytis visapusiško požiūrio užtikrinant efektyvų migracijos valdymą ir akcentuota, kad vaikų migrantų apsauga yra integralus šio požiūrio elementas.

Komitetas, išklausęs Vidaus reikalų ministerijos pateiktą informaciją, priėmė sprendimą pritarti Lietuvos Respublikos pozicijoms su pasiūlymais.

2017 m. balandžio 12 d. Europos Komisija pateikė komunikatą „Vaikų migrantų apsauga“. Dokumento tikslas – pateikti suderintų ir veiksmingų priemonių, kuriomis būtų galima pašalinti svarbias su apsauga susijusias spragas ir užtikrinti tokių į Europą atvykusių vaikų priėmimo ir procedūrines garantijas, jų atžvilgiu priimti tvarius sprendimus. Šiuo Komunikatu siekiama paspartinti kompleksinių veiksmų įgyvendinimą visuose migracijos etapuose.

 

Parašykite komentarą