Seimo TS-LKD frakcijos pranešimas: „Reiškiamas nepasitikėjimas Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininku“

2017 m. birželio 20 d. pranešimas žiniasklaidai

 

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis teikia Seimo nutarimo projektą dėl nepasitikėjimo Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininku Eugenijumi Jovaiša.

„Lietuvos aukštajam mokslui būtinas kokybinis proveržis, o tam pasiekti reikia kompetentingos, ryžtingos bei nuodugnios, ekspertinėmis įžvalgomis grįstos valstybinių universitetų tinklo pertvarkos. Tačiau matant chaosą, skleidžiamą svarstant aukštojo mokslo pertvarką, esame giliai įsitikinę, kad Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkui Eugenijui Jovaišai tenka atsakomybė dėl to, kad jo vadovaujamas Švietimo ir mokslo komitetas deramai nevykdė Konstitucijos ir įstatymų jam patikėtos pareigos nešališkai, vengiant interesų konflikto ir tarnavimo vienos kurios visuomenės grupės interesui, siekti kuo didesnio visos valstybės ir jos piliečių gėrio“, – sako G. Landsbergis.

Nutarimo projekte reiškiamas nepasitikėjimas komiteto pirmininku ir siūloma rekomenduoti Švietimo ir mokslo komiteto nariams išreikšti nepasitikėjimą komiteto pirmininku E. Jovaiša bei išrinkti kitą komiteto pirmininką.

Svarstymo Seime metu valstybinių universitetų tinklo pertvarka tampa atskirų aukštųjų mokyklų interesų įkaite ir taip praranda reformų kryptį bei prasmingą, racionalų, valstybės interesą atitinkantį turinį. Negana to, iš Mokslo ir studijų įstatymo siekiama pašalinti kokybės ir skaidrumo kriterijus atitinkančias nuostatas dėl aukštųjų mokyklų finansavimo ir valdymo.

Nutarimo projekte primenama, kad Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis 2017 m. kovo 29 d. taip pat išsakė nuomonę, jog Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas E. Jovaiša universitetų tinklo optimizavimo procese protegavo savo buvusios darbovietės – Lietuvos Edukologijos universiteto – interesus, t.y. elgiasi neetiškai ir patiria akivaizdų interesų konfliktą.

Taip pat konstatuojama, kad Seimo Švietimo ir mokslo komitetas nagrinėdamas valstybinių universitetų tinklo pertvarką ne ieškojo didžiausio bendrojo valstybės gėrio reikalavimus atitinkančių sprendimų, o veikė vykdydamas paskirų aukštųjų mokyklų interesams atstovaujančių įtakos grupių užsakymą.

 

Kontaktams:

Seimo TS-LKD frakcijos

Viešųjų ryšių grupė

Tel. (8 5) 239 6506

El. p. tsfrakcija@lrs.lt

 

Parašykite komentarą