LVŽS frakcijos pranešimas: opozicija pamiršo, kad svarbiausia – žmonių saugumas

Opozicijos atstovai kiršina visuomenę, sėja nerimą sveikatos priežiūros sistemoje, klaidina gydymo įstaigas ir jų darbuotojus bei regionų gyventojus, užuot bent jau bandę elgtis valstybiškai ir atsakingai. Apie tai kalbantys politikai, pavyzdžiui, konservatoriai Kęstutis Masiulis, Antanas Matulas ir kai kurių rajonų merai, elgiasi neatsakingai, neprofesionaliai ir labiausiai pažeidžiamų žmonių sąskaita bando pakelti savo reitingus, o kai kurie iš jų jau ruošiasi artėjantiems savivaldos rinkimams. Tuo įsitikinęs Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narys, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Vyriausybė ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) nenaikina regionų, kaip tai teigia opoziciją atstovaujantys politikai. Priešingai, dabartinė Vyriausybė yra už racionalią regionų plėtrą, išryškinant jų stiprybes ir pritraukiant kuo daugiau gyvybės bei investicijų į regionus. Tam numatyta visa aibė priemonių Vyriausybės programoje, kurias įgyvendina ne viena ir ne dvi ministerijos.

„Nesame suinteresuoti tuo, apie ką kalba opozicija. SAM priimami sprendimai patys kalba už save. Pavyzdžiui, praplečiamos galimybės tam tikrų sričių gydytojams (pilvo chirurgams, vaikų gydytojams) teikti daugiau paslaugų, kad regionų gyventojams būtų galima greičiau ir paprasčiau jas gauti, nereikėtų toliau vykti. Taip pat nuo kitų metų darbus pradeda pirmoji medikų laida Lietuvoje, kuri visame pasaulyje yra geidžiamiausia profesija. Tai skubiosios pagalbos gydytojai, kurie dirbs visų ligoninių priimamuosiuose ir teiks profesionalias paslaugas pacientams. Ypač tai aktualu regionų ligoninėms, kuriose trūksta specialistų. Taip pat kompensuojama vis daugiau inovatyvių efektyvių vaistų, kas be galo svarbu ne tik regionų, bet ir visiems mūsų šalies gyventojams. Tai tik keletas pavyzdžių. Dar visa eilė svarbių naujovių ir gerų žinių regionams ruošiama ir apie jas bus pranešta artimiausiu metu“, – sako A. Veryga.

Ministro A. Verygos teigimu, apie regioninių gydymo įstaigų ateitį yra diskutuojama, tariamasi su vietos valdžia, ten dirbančiais specialistais, gydymo įstaigų vadovais. Skuboti sprendimai nėra priimami. Kalbant apie galimus pokyčius regionuose, reikia atkreipti dėmesį į tai, kad jie yra būtini tose sveikatos priežiūros srityse, kuriose regionai nėra stiprūs bei profesine prasme pajėgūs teikti reikiamas paslaugas. Štai, pavyzdžiui, Valkininkų sanatorija „Pušelė“, kurią planuojama uždaryti, o pacientus perkelti į vieną iš Santariškių filialų, prieš keletą dienų nuskambėjo visoje Lietuvoje, kai iš gydymo įstaigos antro aukšto iškrito mažametis vaikas.

„Suprantame vietos politikų norą prieš artėjančius savivaldos rinkimus kelti sau reitingus, o Seimo narių norą užtarti bendrapartiečius gydymo įstaigose ir kitus aukštas pareigas užimančius regionų gyventojus. Visgi norėčiau priminti jiems, kad pirmoje vietoje turi būti žmonių saugumas, ypač mažųjų pacientų. Jiems turi būti teikiamos saugios, kokybiškos ir profesionalios sveikatos priežiūros paslaugos, kad nekiltų pavojus žmonių sveikatai kaip minėtoje sanatorijoje „Pušelė“. Taigi, kviečiu politikus nustoti galvoti tik apie reitingus bei pradėti rimtai dirbti. Akivaizdu, kad jie pamiršo, jog svarbiausia – žmonių saugumas ir sveikata“, – ragina Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė, LVŽS frakcijos narė Agnė Širinskienė.

Pasak LVŽS frakcijos narių, visos regionuose teikiamos paslaugos turi būti saugios, kokybiškos, nes svarbiausias yra pacientas ir jo interesai, kuriuos SAM visada gynė ir gins. Be to, per dabartinių kritikų valdymo laikotarpį sveikatos priežiūros sistema „nugyventa“ iki tiek, kad kai kur nebeliko gydytojų ir tenka galvoti apie rimtus pokyčius.

Parašykite komentarą