Strateginiai ekonomikos sektoriai turi būti apsaugoti

Penktadienis, birželio 23 d. (Briuselis). Briuselyje tęsiasi Europos Vadovų Tarybos susitikimas, kuriame Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė su kitais ES lyderiais aptaria ES prekybos ir ekonominę politiką, skaitmeninės rinkos stiprinimą bei kaip įgyvendinamos priemonės migracijos srautams sustabdyti.

Prezidentės teigimu, prekyba turi būti laisva ir sąžininga, tačiau neturime pamiršti ir saugumo. Europa jau patyrė, kaip geopolitiniais motyvais paremtos užsienio investicijos į energetikos sektorių gali paminti šalių saugumą ir energetinę nepriklausomybę. Todėl plėtodama savo prekybos politiką ES turi užtikrinti, jog strateginės reikšmės ekonominiai sektoriai būtų apsaugoti.

Šalių vadovai aptarė priemones, kurios ne tik padėtų išvengti nesąžiningos prekybos, bet ir leistų patikrinti, ar į strateginius sektorius ateinančios užsienio investicijos nekelia grėsmės nacionaliniam saugumui.

EVT taip pat kalbama, kaip panaikinti kliūtis elektroninei prekybai ir paslaugoms tarp ES šalių. Pasak šalies vadovės, vystant skaitmeninę ES rinką būtina skatinti ne tik e. paslaugų prieinamumą, bet ir patikimumą. Lietuva ir dar 14 ES valstybių šią savaitę pasirašė laišką Europos Komisijai, kuriuo išreiškė paramą ES skaitmeninės rinkos plėtrai ir atkreipė dėmesį į būtinybę užtikrinti duomenų apsaugą, stiprinti kibernetinį saugumą.

Valstybių vadovai taip pat aptaria atsaką migracijos iššūkiams. Vien per gegužės mėnesį Italiją iš Libijos pasiekė 23 tūkst. migrantų, todėl EVT pabrėžė būtinybę efektyviau saugoti ES išorės sienas, ugdyti Libijos pasieniečių pajėgumus, toliau stiprinti bendradarbiavimą su migrantų kilmės ir tranzito šalimis, užtikrinti efektyvią grąžinimo politiką.

Lietuva prisideda prie bendrų ES pastangų stabdyti migrantų srautus. Mūsų šalies pareigūnai dalyvauja ES operacijoje „Sophia“ Viduržemio jūroje, kuri ne tik kovoja su nelegaliais žmonių gabentojais, bet ir gelbsti gyvybes. Lietuvos ekspertai taip pat dirba „Frontex“ misijose, stiprinančiose ES išorės sienų apsaugą. Pradėtas įgyvendinti pirmas Lietuvos vystomojo bendradarbiavimo projektas Malyje, padėsiantis vietos studentams kurti gerovę savo šalyje.

Parašykite komentarą