Fotogrametrija – alternatyvus būdas efektyviam verslo valdymui

Fotogrametrija – daugeliui žmonių negirdėtas terminas, neretai palydimas pečių gūžtelėjimais. Mažai kas žino, kad būtent fotogrametrija, remdamasi fotografinių vaizdų matavimais, nustato įvairių Žemės paviršiaus objektų formą, dydį, padėtį, sudaro planus ir žemėlapius. Šio metodo objektų valdymas virtualioje realybėje yra kur kas patogesnis, suteikiantis vartotojams neribotas galimybes sėdint prie savo kompiuterių ekranų daryti įvairias simuliacijas (perkelti objektus, juos iškirpti ir t.t.), atlikti matavimus bei reikalingus paskaičiavimus. Fotogrametrijos dėka didžiulius objektus, plotus galima pamatyti kaip ant delno, taip palengvinant kasdienes užduotis bei pasitinkant technologiškai pažangius darbo atlikimo metodus.

„Pixpro“ – bene vienintelė Lietuvoje įmonė, kurianti pažangiausius programinius fotogrametrijos sprendimus, padedančius kasybos, architektūros, geodezijos ir kitų pramonės šakų veiklai bei jų techniniams kompiuteriniams sprendimams. Ši įmonė, rinkoje egzistuojanti trečius metus, koncentruojasi į 3D modeliavimo pritaikymo alternatyvas ir yra sukūrusi tris fotogrametrinių sprendimų produktus: „Pixprocessing_Demo“, „Pixprocessing_Standard“ bei „Pixprocessing_Mining’’. Visi šie produktai turi savo tikslines auditorijas, bet „Pixpro“ komanda įsitikinusi, kad tai tikrai nėra šios technologijos pritaikymo galutinis tikslas,o greičiau – pradžia naujiems, dar nesukurtiems sprendimams ir jų plėtrai.

Objekto rekonstravimas 3D aplinkoje – patogus būdas valdyti produkto informaciją, simuliuoti įvairias situacijas bei ieškoti inovatyvių sprendimo būdų. Naudojantis „Pixpro“ sukurta progamine įranga „Pixprocessing“,  galima apdoroti skirtingais metodais gautas nuotraukas, daromas tiek iš oro, pasitelkus dronus, tiek žemės paviršiaus.  Šios programinės įrangos palengvina įvairių objektų planavimą, pristatymą, analizavimą ir valdymą.

Vienas iš stambiausių įmonės „Pixpro“ klientų šiuo metu – AB „Kauno tiltai“. Bendrovė „Kauno tiltai“ – Europos statybos bendrovių „Comsa Corporation“ grupės dalis bei Lenkijos geležinkelių ir kelių infrastruktūros statybos įmonių grupės narė. AB „Kauno tiltai“ specializuojasi tiltų ir viadukų, kelių, geležinkelių, oro ir vandens uostų bei jų infrastruktūros, tunelių statybos, energetikos ir inžinerinių tinklų įrengimo srityse. Bendrovės informacinių technologijų skyriaus vadovas Haroldas Jasėnas ir geodezijos aikštelės vadovas Tomas Mažeika tikina, kad naudojantis  „Pixprocesssing“ programa, darbus galima atlikti žymiai paprasčiau ir greičiau. „ „Pixprocessing“ programos dėka daug ką atliekame paprasčiau. Pavyzdžiui, mūsų geodezininkai, užuot lakstę po teritoriją ir matavę birių medžiagų krūvas, dabar į orą paleidžia droną, kuriame įdiegta minėta programa. Viskas vyksta greičiau, gauname kokybiškai nufilmuotų vaizdų, skaitmeninių nuotraukų, o svarbiausia – nevaikome žmonių, kurie nusileidus dronui gali ramiai perkelti užfiksuotą informaciją tolesniems darbams ir analizėms“ – teigia Tomas Mažeika.

Tuo tarpu AB „Kauno tiltai“ Informacinių technologijų skyriaus vadovas Haroldas Jasėnas pasakoja, kad „Pixpro“ sukurta programinė įranga yra puikus pagalbininkas, palengvinantis kasdienį darbą.  „Šis įrankis taip pat praverčia stebint statybinių medžiagų kiekius: kaip greitai išnaudojama skalda, koks smėlio likutis, kaip prognozuoti žvirgždo poreikį. Anksčiau specialistai pasitelkdavo lazerius, žymėdavo taškus ir skaičiuodavo. Dabar visus šiuos darbus atlieka virš teritorijos pakilęs dronas, leisdamas mūsų kolegoms tuo metu savo laiką ir energiją skirti kitiems darbams“ –  pasakoja  AB „Kauno tiltai“ Informacinių technologijų skyriaus vadovas.

Jasėnas taip pat pabrėžia, kad „Pixpro“ programa bendrovė naudojasi neilgą laiką, tad visa tai – naujovė net ir tokiai didžiulei įmonei. „Tiesa, dronu ir programine įranga naudojamės tik pastarąjį pusmetį, todėl vis dar mokomės ir stengiamės perprasti visas subtilybes. Tačiau jau dabar aišku, kad mokymuisi investuotas laikas atsipirks, nes darbus atliksime žymiai sparčiau, tausodami savo kolegas“ – džiaugiasi pašnekovas.

Šiuo metu fotogrametrinių sprendimų įmonė „Pixpro“ aktyviai skinasi kelią į tarptautines rinkas, dalyvauja parodose Londone, Berlyne, Dubajuje, Meksikoje, skleisdami žinią apie savo sukurtus inovatyvius produktus ir jų teikiamą naudą verslui. „Pixpro“ tobulėja kiekvieną dieną ir stengiasi pristatyti vis naujus, technologiškai pažangius sprendimus. Šiuo metu išleistas „Pixprocessing Mining“ – į kalnakasybos industriją orientuotas produktas, padėsiantis palengvinti kalnakasių darbą, gerinti saugumą bei didinti darbo našumą. Būtent šį produktą, skirtą kalnakasybos industrijai, naudoja AB „Kauno Tiltai“. Šis produktas ypatingas tuo, kad ne tik atkuria puikų objekto vaizdą 3D aplinkoje, bet ir pateikia daug svarbių skaičiavimų, objekto matmenų, kurie yra itin svarbūs kasybos pramonėje.

Dabartiniame technologijų pasaulyje svarbu būti žvitriu, nuolat tobulėjančiu žaidėju. Fotogrametriniams sprendimams svarbus inovatyvumas, kliento ir jo problemų pažinimas, lankstumas. „Pixpro“ profesionalų komanda visuomet ieško novatoriškiausių metodų greitiems ir kokybiškiems klientų sprendimams, pasitikdami naujausius technologinius iššūkius.

Parašykite komentarą