Lengvatinis PVM tarifas šildymui naudojamam biokurui – pažangu ir naudinga

Virginijus Ramanauskas

Lietuvos biomasės energetikos asociacijos LITBIOMA prezidentas

Lietuvos biomasės energetikos asociacija LITBIOMA sveikina grupės Seimo narių sprendimą užregistruoti Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisų projektą. Juo numatoma malkoms, medžio ir šiaudų granulėms bei briketams taikyti lengvatinį 9 proc. PVM tarifą. Šis pokytis – tikrai reikalingas ir ilgai lauktas žingsnis, kuris prisidėtų prie visos šalies ekonomikos augimo.

Džiaugiamės, kad mūsų Asociacijos iniciatyva taikyti lengvatinį PVM tarifą minėtoms biokuro rūšims sulaukė parlamentarų grupės palaikymo. Labai svarbu, jog buvo išgirsti ir mūsų argumentai, kad toks sprendimas ne tik atpigintų šildymą, bet ir padėtų sumažinti šešėlinę ekonomiką, siekti Lietuvos įsipareigojimų Europos Sąjungai dėl klimato kontrolės ir kartu didintų visuomenės sąmoningumą renkantis kuro rūšis. Juk ne veltui siekiame įtvirtinti Lietuvos, kaip žaliosios energetikos lyderės statusą. 

Būtent žaliosios energetikos kryptimi eina daugelis atsinaujinančią energetiką skatinančių Europos šalių, kuriose nustatyti lengvatiniai tarifai šildymui daugiausiai naudojamoms biokuro rūšims. Tai Airija, Anglija, Austrija, Belgija, Čekija, kaimyninė Latvija ir kitos su biokuru savo energetikos ateitį aktyviai siejančios šalys. Šia kryptimi turime eiti ir mes.

Šiuo metu daugiau nei pusė Lietuvos gyventojų šildosi biokuru. Lietuvoje biokuro, ypač malkų, medžio ir šiaudų granulių bei briketų tiekimas į privačius namus šiuo metu, deja, ne visada apskaitomas ir yra šešėlinės ekonomikos zonoje. Todėl valstybė praranda dideles įplaukas į biudžetą. To būtų galima išvengti nustačius lengvatinį PVM tarifą biokurui. Taip skatintume kurą pirkti oficialiai ir vystytume skaidrią kuro namų ūkiams rinką.

Tikimės, kad Seime užregistruotos PVM įstatymo pataisos rudenį sulauks plataus parlamentarų palaikymo ir šie labai reikalingi pokyčiai bus įgyvendinti. LITBIOMA yra pasirengusi bendradarbiauti su įstatymų leidėjais ir visomis suinteresuotomis šalimis, teikdama reikiamą informaciją ir konsultacijas visais su biokuru ir jo naudojimu susijusiais klausimais.

LITBIOMA vienija daugiau nei pusšimtį įmonių, dirbančių biomasės resursų tyrimo ir gausinimo, biokuro gamybos, deginimo technologijų ir agrobiomasės naudojimo srityse. Asociacija yra Europos biomasės energetikos asociacijos AEBIOM, Pasaulio energetikos tarybos Lietuvos komiteto, Lietuvos pramonininkų konfederacijos, Pasaulio biomasės energetikos asociacijos (WBA) narė, bendradarbiaujanti su įvairiomis mokslinių ir praktinių tyrimų organizacijomis, turinčiomis įtakos biomasės energetikos vystymui Lietuvoje.

Parašykite komentarą