Neformaliame konkurencingumo ir telekomunikacijų ministrų susitikime – dėmesys laisvam duomenų judėjimui

Ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius Taline (Estija) liepos 17–18 d. dalyvaus neformaliame Europos Sąjungos (ES) už konkurencingumą ir telekomunikacijas atsakingų ministrų susitikime, kuriame bus diskutuojama apie laisvą duomenų judėjimą, siekiant pabrėžti jo svarbą ES bendrosios skaitmeninės rinkos funkcionavimui.

Bendroji skaitmeninė rinka, įskaitant laisvą duomenų judėjimą, yra vienas iš pagrindinių prioritetų Estijos pirmininkavimo ES Tarybai laikotarpiu. Pirmininkaujanti Estija laisvą duomenų judėjimą savo darbotvarkėje sieja su laisvu asmenų, prekių, paslaugų ir kapitalo judėjimu Bendrijoje. Laisvas duomenų judėjimas sukurtų pagrindą didinti duomenų prieinamumą, juos perduoti ir naudoti ES valstybėse narėse. 

Neformaliame ministrų susitikime numatyti pristatymai ir diskusijos apie laisvą duomenų judėjimą, duomenų ekonomikos kūrimą. Taip pat bus aptariama viešųjų skaitmeninių paslaugų svarba ES bendrosios rinkos veikimui.

Ūkio ministro M. Sinkevičiaus teigimu, Lietuva nuosekliai pasisako už bendrąją skaitmeninę rinką, skatinančią pramonės skaitmenizavimą, naujų skaitmeninių technologijų ir naujų verslo modelių atsiradimą. Pasak jo, laisvas duomenų judėjimas tarp ES valstybių narių ypač svarbus tarpvalstybinės e. prekybos ir e. paslaugų vystymui, moderniems ir saugiems elektroniniams ryšiams užtikrinti, taip pat tarpvalstybinėms skaitmeninėms viešosioms paslaugoms plėtoti. Be to, ne mažiau svarbu skaitmeninės rinkos galimybes išnaudoti teikiant aukštos kokybės viešąsias paslaugas piliečiams ir įmonėms. 

Lietuva yra tarp labiausiai pažengusių valstybių pagal e. paslaugų naudojimą. Projektas „Elektroniniai valdžios vartai“ piliečiams ir verslo atstovams suteikia patogią prieigą prie visų e. valdžios paslaugų. Ši sistema šiuo metu jungia 200 institucijų ir suteikia prieigą prie daugiau kaip 600 viešųjų ir administracinių paslaugų Lietuvoje. Taip pat nuo 2015 m. veikia licencijų informacinė sistema, o verslininkai Lietuvoje gali naudotis daugiau nei 400 elektroninių paslaugų. Į elektroninę erdvę greitai bus visiškai perkelti ir viešieji pirkimai. Šiuo metu apie 98 proc. visų viešųjų pirkimų jau vykdoma elektroninėje erdvėje.

Parašykite komentarą