Seimo Antikorupcijos komisija: Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo taryboje nustatytos privačių interesų deklaravimo spragos

Reaguodama į Seimo Antikorupcijos komisijos prašymą ištirti ir įvertinti Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo (VVSSF) tarybos narių privačių interesų deklaracijas bei išsiaiškinti ar fondo tarybos nariai deklaracijose privalo nurodyti esantys šio fondo nariais, Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) vakar vykusiame posėdyje, priėmė sprendimus dėl VVSSF tarybos narių privačių interesų deklaravimo. VTEK konstatavo, kad keletas šio fondo tarybos narių nėra pateikę privačių interesų deklaracijų. Dėl to nuspręsta pradėti tirti minėto fondo tarybos narių Šarūno Narbuto, Mariaus Stričkos ir Henrikos Varnienės privačių interesų deklaravimą. Taip pat VTEK nurodė, jog VVSSF taryba vykdo viešąįį administravimą, o jos nariai turi viešojo administravimo įgaliojimus ir yra laikomi valstybinėje tarnyboje dirbančiais asmenimis, todėl privalo deklaruoti savo privačius interesus. VTEK vertins fondo tarybos narių, deleguotų nevyriausybinių organizacijų, t. y. asmenų, kurie deleguoti ne dėl užimamų pareigų valstybinėje tarnyboje, elgesį.

Seimo komisija, siekdama išskaidrinti VVSSK ir panašių fondų veiklą, kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą dėl VVSSF veiklą reglamentuojančių teisės aktų antikorupcinio vertinimo atlikimo.

VVSSF sudarytas siekiant kaupti lėšas ir naudoti jas visuomenės sveikatos išsaugojimo ir stiprinimo veikloms, įskaitant prevencinius projektus, socialinę reklamą, paramą moksliniams tyrimams. 2017 m. VVSSF biudžetas yra 1,3 mln. Eurų ir jo lėšas sudaro 0,5 proc. įplaukų iš alkoholio akcizo.

Seimo Antikorupcijos komisija savo posėdžiuose yra konstatavusi, kad nėra užtikrinamas fondų, skirstančių valstybės biudžeto lėšas, veiklos bei jų priimamų sprendimų skaidrumas bei yra galimybė piktnaudžiauti siekiant tenkinti privačius interesus, todėl dar 2015 m. inicijavo Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondo veiklą reglamentuojančių teisės aktų tobulinimą. Taip pat komisija surinko medžiagą apie visus šiuo metu veikiančius, valstybės biudžeto lėšas skirstančius fondus, ir ją perdavė įvertinti Valstybės kontrolei bei Seimo Biudžeto ir finansų komitetui.

Parašykite komentarą