Lietuvos saugumui – ir Portugalijos indėlis

Antradienis, rugpjūčio 29 d. (Kaunas). Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Portugalijos Prezidentu Marcelo Rebelo de Sousa. Susitikime šalių vadovai aptarė saugumo padėtį regione ir Europoje, bendradarbiavimą NATO, ES energetinio saugumo stiprinimą ir kitus svarbiausius europinės darbotvarkės klausimus, dvišalių ryšių plėtrą.

Prezidentės teigimu, nors nutolusi geografiškai, Portugalija yra artima Lietuvai savo ryžtu ir tvirtu įsipareigojimu NATO kolektyvinei gynybai. Mūsų šalyje besirotuojantys Portugalijos kariai – Aljanso vienybės pavyzdys, padedantis užtikrinti mūsų šalies ir viso regiono saugumą.

Vykdydama NATO saugumo užtikrinimo priemones, Portugalija jau trečią kartą į Lietuvą atsiuntė rotacines karines pajėgas bei techniką. Ji taip pat jau tris kartus vykdė oro policijos misiją Baltijos šalyse ir ketina ją vėl vykdyti 2018 metais. Portugalijos kariai aktyviai dalyvauja Lietuvoje vykstančiose tarptautinėse karinėse pratybose, yra atsiuntusi karių į NATO pajėgų integravimo vadavietę Lietuvoje. Baltijos jūroje saugumą padeda užtikrinti Portugalijos laivai.

Pasak Prezidentės, Lietuva ir Portugalija labai panašiai supranta ES energetinę politiką. Tiek Portugalija, tiek Lietuva yra pasistačiusios SGD terminalus, kurie prisideda prie energetinių išteklių diversifikavimo visoje ES. Jaučiame ir Portugalijos supratimą bei tvirtą palaikymą mūsų pozicijai dėl Astravo AE keliamų grėsmių.

Šalių vadovai taip pat aptarė glaudesnį ES bendradarbiavimą gynybos srityje, atsaką į migracijos iššūkius, derybų dėl „Brexit“ eigą ir kitus svarbiausius europinės darbotvarkės klausimus.

Susitikime apsvarstytas ir dvišalių ryšių stiprinimas. Portugalija yra artima mūsų šalies žmonėms. Tai – viena populiariausių valstybių, kurią renkasi „Erasmus“ studijų mainų programoje dalyvaujantys Lietuvos studentai bei dėstytojai. Lietuvos kino kūrėjai aktyviai dalyvauja Portugalijos kino renginiuose. Daug potencialo turi ir Lietuvos bei Portugalijos ekonominis bendradarbiavimas, ypač maisto, chemijos pramonės, aukštųjų technologijų srityse.

Po Prezidentų susitikimo Kaune Portugalijos vadovas aplankys Tauragėje dislokuotus savo šalies karius.

Parašykite komentarą