Užsienio reikalų komitetas kartu su Konstitucinio Teismo pirmininku aptarė Konstitucinio Teismo tarptautinį bendradarbiavimą

Rugsėjo 6 d. Užsienio reikalų komitetas (URK) susitikime su Konstitucinio Teismo (KT) pirmininku Dainiu Žalimu aptarė Konstitucinio Teismo vykdomą tarptautinį bendradarbiavimą.

KT pirmininkas Dainius Žalimas URK narius informavo, kad kitą savaitę Vilniuje vyks Pasaulio konstitucinės justicijos konferencijos IV kongresas, kuris vienija 110 konstitucinės justicijos institucijų iš Afrikos, Amerikos, Azijos, Australijos ir Europos žemynų. Kongreso tikslas – skatinti konstitucinės justicijos institucijų teisėjams naudingą tarptautinio masto dialogą, stiprinti konstitucinį teisingumą, kuris yra demokratijos, žmogaus teisių apsaugos ir teisės viršenybės pagrindas. Š. m. rugsėjo 11–14 d. Vilniuje vyksiantis kongresas bus pirmasis organizuojamas Europoje (prieš tai vyko Keiptaune, Rio de Žaneire ir Seule) ir Lietuvai yra didelė garbė surengti IV kongresą.

Vilniuje vyksiančio kongreso tema „Teisės viršenybė ir konstitucinis teisingumas šiuolaikiniame pasaulyje“. Ši tema pasirinkta atsižvelgiant į pastarojo laiko iššūkius, kylančius konstituciniams teismams skirtinguose pasaulio žemynuose įtvirtinant teisės viršenybės principą ir saugant savo nepriklausomumą. Pasak KT pirmininko, Vilniuje laukiama iki 100 delegacijų, kurių sudėtyje – Europos Žmogaus Teisių Teismo pirmininkas Gvidas Raimondis (Guido Raimondi) ir Europos Tarybos Venecijos komisijos pirmininkas Džianis Bukvikijus (Gianni Buquicchio).

Taip pat KT pirmininkas D. Žalimas kartu su komiteto nariais aptarė pastarųjų metų KT tarptautinį bendradarbiavimą su ES Rytų partnerystės šalimis (Ukraina, Gruzija ir Moldova): Baltijos ir Juodosios jūrų regionų valstybių konstitucinės justicijos asociacijos veiklą, tarptautinius teisminio bendradarbiavimo projektus, pagal kuriuos Lietuva teikia pagalbą stiprinant Gruzijos, Moldovos ir Ukrainos konstitucinių teismų vaidmenį užtikrinant teisinės valstybės principų įgyvendinimą ir apsaugą, taip pat teisinės paramos Moldovos Respublikos Konstituciniams Teismui projektą, kitus bendrus renginius ir konferencijas.

„Tokia aktyvi Konstitucinio Teismo veikla Lietuvos užsienio politikos prioritetine kryptimi neabejotinai prisideda prie sėkmingo mūsų valstybės tikslų ir siekių įgyvendinimo – rytinėje kaimynystėje kurti teisės viršenybės, pagarbos pagrindinėms žmogaus teisėms ir laisvėms principais grindžiamą erdvę, politiškai ir praktiniais veiksmais teikti paramą Rytų partnerystės valstybių ES ir euroatlantinės integracijos siekiams“, – apibendrindamas posėdį sakė Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Juozas Bernatonis.

Parašykite komentarą