Seimas svarstys Respublikos Prezidentės pataisas dėl baudų už nusikalstamas veikas dydžių

Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausioji patarėja Rasa Svetikaitė Seimui pristatė Baudžiamojo kodekso pataisų projektą Nr. XIIIP-1066, kuriuo siūloma didinti pinigines baudas už visas nusikalstamas veikas ir ypač griežtinti atsakomybę už korupcinio pobūdžio nusikaltimus.

Pasak vyriausiosios patarėjos, Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos ekspertai konstatavo, kad Lietuva neužtikrina adekvačių bausmių už korupciją. Per šių metų pirmą pusmetį paskirtų baudų vidurkis už sunkius korupcinius nusikaltimus yra 3 tūkst. 300 eurų, t. y. 6 % nuo galimo baudos maksimumo.

„Absurdiška, bet kuo sunkesnės nusikalstama veika, tuo paskirtos baudos procentinė šalis mažesnė, vadinasi, kaltininkai nesulaukia adekvataus jų veiksmų vertinimo, skiriamos minimalios baudos neatgraso, o įsigalėjęs nebaudžiamumas ne tik didina visuomenės nusivylimą valstybe, be ir diskredituoja teisingumą“, – sakė R. Svetikaitė.

Respublikos Prezidentė teikiamomis pataisomis siūlo nustatyti minimalius baudų dydžius, juos diferencijuojant priklausomai nuo nusikalstamų veikų pavojingumo ir žymiai padidinti maksimalius baudų dydžius. Korupciniuose nusikaltimuose baudos dydį siūloma susieti su padarytos žalos dydžiu, nusikaltėlių gauta nauda ar kyšio suma. Taip pat siūloma atsisakyti taisyklės, kuri neleidžia viršyti įstatyme nustatyto baudos maksimalaus dydžio, kai keliais nuosprendžiais paskirtos baudos yra subendrinamos.

„Teismai praktikoje subendrina baudas už kelis nusikaltimus ir paskiria galutinę bausmę, kuri pavyzdžiui už sunkų nusikaltimą teoriškai, pagal įstatymą negali būti didesnė, negu 57 tūkst. eurų. Tai reiškia, kad jeigu padaryto nusikaltimo žala yra netgi 1 mln. eurų, teismas šiandien negali skirti didesnės negu 57 tūkst. eurų baudos“, – atkreipė dėmesį R. Svetikaitė.

Teikiamomis pataisomis taip pat siūlomos papildomos teisinės priemonės, siekiant veiksmingesnės kovos su korupcija. Pasak vyriausiosios patarėjos, Respublikos Prezidentė siūlo ilginti baudžiamojo poveikio priemonių, tokių kaip viešųjų teisių atėmimas ir teisės dirbti tam tikrą darbą arba užsiimti tam tikra veikla terminus už apysunkius ir sunkius korupcinius nusikaltimus, viešinti už visas korupcines nusikalstamas veikas nuteistų juridinių asmenų nuosprendžius. Įstatymo projektu taip pat siekiama panaikinti galimybę atidėti laisvės atėmimo bausmės vykdymą už sunkius nusikaltimus.

Projektui po pateikimo vieningai pritarė 90 Seimo narių. Pagrindiniu šio klausimo svarstyme paskirtas Teisės ir teisėtvarkos komitetas, projektą plenariniame posėdyje nuspręsta svarstyti skubos tvarka rugsėjo 21 dieną.

Parašykite komentarą