Susisiekimo ministras kviečia prisijungti prie Europos judumo savaitės ir išbandyti transporto alternatyvas, galinčias pakeisti automobilį

Rugsėjo 16–22 dienomis – jau šešioliktą kartą vykstančios Europos judumo savaitės metu – visi Lietuvos gyventojai kviečiami atkreipti dėmesį į neigiamą transporto įtaką aplinkai, žmonių sveikatai, eismo saugumui ir prisijungti prie iniciatyvos į darbą ar ugdymosi įstaigą vykstant viešuoju, bevarikliu transportu ar kitomis ekologiško transporto priemonėmis.

„Šiemet Europos judumo savaitė skirta tausiam, dalijimusi grįstam ir išmaniam judumui, kviečiu kiekvieną asmeniškai prisidėti prie šios iniciatyvos renkantis aplinkai nekenksmingus keliavimo būdus, dviračius, riedučius, paspirtukus, pasiūlykite į darbą pavėžėti kolegas ar kaimynus“, – pabrėžė susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

Greta viešojo ir asmeninio transporto atsiranda nauji, bendradarbiavimu grįsti tinklai, skatinantys gyventojus kelionei rinktis ne nuosavus automobilius, o naujus asmeninio judumo būdus. Šie keliavimo būdai leidžia ne tik sumažinti transporto priemonių kelyje skaičių, bet ir sutaupyti pinigų. Sąvoka „dalijimusi grįstas judumas“ pakankamai nauja, kaip ir dalijimosi automobiliais, dviračiais, dviratėmis motorinėmis priemonėmis ar panašiomis transporto priemonėmis platformos.

Naujų transporto dalijimosi platformų steigimas numatomas miestų savivaldybėms rengiant darnaus judumo mieste planus (DJMP), kuriose akcentuojama būtinybė plėtoti viešojo, bevariklio ir ekologiško transporto, taip pat specialiųjų poreikių turintiems žmonėms pritaikytą infrastruktūrą.

Šiuo metu yra parengti ir patvirtinti trijų miestų darnaus judumo planai – Jonavos, Druskininkų ir Tauragės, kurie netrukus pradės įgyvendinti plane numatytus sprendinius – dviračių takų plėtrą, inžinerinių eismo saugos priemonių diegimą, viešojo transporto parko atnaujinimą bei efektyvesnių maršrutų organizavimą, elektromobilių įkrovimo infrastruktūros plėtrą, viešųjų erdvių ir ramaus eismo zonų įrengimą.

Šešios šalies savivaldybės – Utenos, Kėdainių, Visagino, Palangos, Birštono ir Mažeikių – jau turi parengusios savo DJMP, kuriuos belieka suderinti su planų priežiūrą vykdančia komisija ar patvirtinti miesto taryboje.

Iki kitų metų vidurio DJMP parengs visi Lietuvos miestai, kuriuose gyvena daugiau kaip 25 tūkst. gyventojų, taip pat miestai, turintys kurorto statusą.

Parašykite komentarą