Energijos vartojimo auditas – būdas įmonėms dirbti efektyviau

Vos 10 proc. tradicinės lemputės energijos sunaudojama šviesai, likę 90 proc. tik šildo orą. Ar Jūsų įmonė energiją vartoja efektyviai? – tai klausimas, į kurį turėtų atsakyti kiekviena įmonė. Efektyvus energijos vartojimas – vienas iš geriausių būdų didinti energijos tiekimo saugumą ir mažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų ir kitų teršalų išmetimą.

Norint sutaupyti, galima pradėti nuo mažų žingsnelių ir įpročių keitimo, tačiau išsamų energijos vartojimo efektyvumą parodys tik atliktas energijos vartojimo auditas – procedūra, kurios metu auditorius, vadovaudamasis Energijos, energijos išteklių ir vandens vartojimo audito atlikimo technologiniuose procesuose ir įrenginiuose metodika, įvertina energijos ir vandens nuostolius pramonės įmonės technologiniuose procesuose ir įrenginiuose ir numato priemones šios įmonės energijos ir vandens nuostoliams sumažinti.

Viena tokių įmonių – UAB „Druskininkų Rasa“. Nusprendusi atlikti išsamų energijos vartojimo auditą, ši įmonė dalyvavo Europos Sąjungos struktūrinių fondų priemonės „Auditas pramonei LT“ kvietimo konkurse ir po teigiamo paraiškos įvertinimo, investuodama 12 tūkst. Eur. Europos Sąjungos regioninio plėtros fondo finansavimo lėšų, atliks įmonės energijos vartojimo auditą.

UAB „Druskininkų Rasa“ – nuo 1999 m. veikianti pramonės įmonė, kurios pagrindinė veikla – natūralaus mineralinio vandens gamyba. Daugeliui žinomas natūralus mineralinis vanduo „Rasa“, išgaunamas Druskininkų Šilo vandenvietėje. Pagal griežtus kokybinius reikalavimus natūralų mineralinį vandenį gaminanti bendrovė „Druskininkų Rasa“, siekdama prisidėti prie gamtos tausojimo, savo veikloje naudoja tik „žalią“ energiją, t.y. elektros energiją, pagamintą iš atsinaujinančių šaltinių.

Pasak pačios įmonės, audito tikslas – patikrinti inžinerines sistemas bei įrangą ir nustatyti jų veiksmingumą, vietas, mazgus, kuriuos galima atnaujinti, modernizuoti ir taip sumažinti energijos sąnaudas. Audito metu bus nustatytos UAB „Druskininkų Rasa” energijos vartojimo apimtys, energijos vartojimo mažinimo galimybės ir numatytos priemonės įmonės energijos vartojimo efektyvumui didinti.

Kitos įmonės, pasirašiusios projektų administravimo ir finansavimo sutartis pagal priemonę „Auditas pramonei LT“ bei atliksiančios energijos vartojimo auditus: UAB „AR Maistas“, UAB „Butina“, UAB „Granulės“, UAB „Liningas“ ir kitos.

Parašykite komentarą