Seimo Laikinosios Lietuvos kariuomenės ir Lietuvos šaulių sąjungos paramos grupės pranešimas: „Seimo nariai kviečia Vyriausybę 2019-uosius paskelbti Lietuvos šaulių sąjungos metais“

2017 m. spalio 5 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Vakar posėdžiavusi Lietuvos Respublikos Seimo Laikinoji Lietuvos kariuomenės ir Lietuvos šaulių sąjungos paramos grupė kreipėsi į Lietuvos Respublikos Ministrą Pirmininką Saulių Skvernelį ir krašto apsaugos ministrą Raimundą Karoblį, kviesdama inicijuoti 2019 metų paskelbimą Lietuvos šaulių sąjungos metais.

Lietuvos šaulių sąjunga (LŠS) buvo įkurta 1919 m. birželio 27 d., o jau rugsėjo 15 d. Krašto apsaugos ministerija patvirtino LŠS įstatus. Organizacija tarpukariu vienijo per 60 tūkst. narių, o prasidėjus nacistinei ir sovietinei okupacijai šauliai tapo vienu iš pagrindinių rezistencijos ramsčių.

Nors LŠS sovietinės okupacijos laikotarpiu buvo uždrausta, jos veikla nenutrūko ir buvo palaikoma Lietuvos išeivių, visų pirma – Jungtinėse Amerikos Valstijose, kur 1954 m. kovo 7 d. Amerikos lietuviai Čikagoje paskelbė LŠS atkūrimą. Prasidėjus Atgimimui, 1989 m. birželio 1 d. mitinge Kaune buvo paskelbtas LŠS atkūrimo Lietuvoje siekis, o 1990 m. vasario 15 d. įvyko LŠS atkuriamoji konferencija.

Šiandien LŠS vienija apie 11 tūkst. narių ir ypač pastaraisiais metais parodydama kokybinį ir kiekybinį šuolį visuomenėje tampa traktuojama kaip reikšminga patriotiškumo ir pilietiškumo ugdymo organizacija bei valstybės gynybos atrama.

„Atsižvelgiant į tai, kad 2019-aisiais bus minimas Lietuvos šaulių sąjungos įkūrimo šimtmetis, Lietuvos Respublikos Seimo Laikinosios Lietuvos kariuomenės ir Lietuvos šaulių sąjungos paramos grupės vardu kviečiame Lietuvos Respublikos Vyriausybę inicijuoti 2019-ųjų paskelbimą Lietuvos šaulių sąjungos metais. Taip pat raginame parengti LŠS šimtmečio minėjimo programą ir numatyti tam lėšų 2019 m. valstybės biudžete“, – rašoma Seimo narių rašte.

Seimo Laikinoji Lietuvos šaulių sąjungos ir Lietuvos kariuomenės paramos grupė vienija dvidešimt devynis parlamentarus iš keturių didžiausių Seimo frakcijų. Dokumentą pasirašė grupės pirmininkas, konservatorius Audronius Ažubalis ir pirmininko pavaduotojas, „valstiečių-žaliųjų“ atstovas Gediminas Vasiliauskas.

Parašykite komentarą