Vilniaus universiteto rektoriaus prof. Artūro Žukausko komentaras dėl P. Baršausko atsistatydinimo iš KTU rektoriaus pareigų

Vilniaus universiteto rektoriaus prof. Artūro Žukausko komentaras

Kauno technologijos universiteto rektoriaus Petro Baršausko atsistatydinimas ir prieš tai klostęsi įvykiai negali palikti abejingos ir Vilniaus universiteto bendruomenės. Susiklosčiusi situacija kelia grėsmę visos valstybės aukštojo mokslo reputacijai.

Galimo plagiato istorija išryškino milžiniškus esamo teisinio reguliavimo netobulumus ir tai, kad būtina griežtinti mokslo publikacijų standartus. Vis dėlto tikiuosi, kad Kauno technologijos universitetas tęs pradėtas kokybines permainas ir išliks mūsų glaudžiu partneriu aukštojo mokslo reformos kontekste.

Kartu atsakingai pareiškiu, kad Vilniaus universitetas tvirtai laikysis savo įsipareigojimų prieš akademinę bendruomenę bei šalies visuomenę ir, įgyvendindamas įstatymu patvirtinto Statuto nuostatas, dės visas pastangas vykdyti savo misiją – puoselėti akademines, dvasines ir socialines vertybes, ugdyti aktyvius, atsakingus piliečius ir visuomenės lyderius.

Tikiu ir pasitikiu Vilniaus universiteto akademinės bendruomenės nariais. Tačiau tuo pačiu raginu ir raginsiu kiekvieną mūsų bendruomenės narį taikyti sau ir kolegoms aukščiausius, tarptautinės bendruomenės pripažintus etikos standartus.

Su komanda stiprinsime akademinės etikos pažeidimų prevenciją – įgalinsime centrinę ir padaliniuose veikiančias akademinės etikos komisijas, atnaujinsime teisės aktus, kuriais vadovaujantis ginamos ir apibrėžiamos autorių teisės, atsakomybės ir pareigos. Sukursime tarptautiniais standartais paremtas praktines mokslinio publikavimo gaires, kurios būtų aiškios ir nepaliekančios interpretacijų laisvės.

Lietuvos aukštajam mokslui mestą šešėlį galima išsklaidyti tik sutelkus dėmesį į profesionalią akademinę veiklą, nuoširdžiu darbu, atvirumu ir skaidrumu. Vilniaus universiteto akademinė bendruomenė dirba ir toliau dirbs vadovaudamasi Europos tyrėjų chartija, VU akademinės etikos kodeksu, kitais aktualiais teisės aktais. Viliuosi, kad laikui bėgant bus atsakyti visi visuomenei ir akademinei bendruomenei kilę klausimai, o iš susiklosčiusios padėties bus padarytos deramos išvados ateičiai.

Akademinė etika yra aukštos mokslo ir studijų kokybės pamatas, su ja jokių kompromisų būti negali. Kiekvienas akademinės bendruomenės narys privalome būti gyvu pavyzdžiu jaunajai kartai ir taip skatinti mūsų studentų pažinimo troškimą bei jų akademines ambicijas.

Parašykite komentarą