Lietuvoje aptikti nedideli rutenio-106 radionuklido pėdsakai pavojaus žmonių sveikatai nekelia

Radiacinės saugos centras primena, kad rugsėjo 29 – spalio 3 d. Visuotinio branduolinių bandymų uždraudimo sutarties (toliau – VBBUS) organizacijai priklausančios stotys užfiksavo rutenio-106 (toliau – Ru-106) radionuklido pėdsakus Europoje. Šios organizacijos tarptautinę stebėjimo sistemą sudaro globalūs seisminių stebėjimų, hidroakustinių, radionuklidų ir infragarso tinklai. VBBUS organizacijos atliekamuose stebėjimuose Lietuva tiesiogiai nedalyvauja.

Radiacinės saugos centras informuoja, kad, Ignalinos atominės elektrinės Aplinkos stebėsenos laboratorijoje atlikus spalio 3–12 d. oro ir vandens mėginių matavimus, buvo nustatyti Ru-106 radionuklido pėdsakai. Aplinkos apsaugos agentūrai atlikus spalio 2–5 d. aerozolių mėginių matavimus, taip pat buvo nustatyti Ru-106 pėdsakai. Abiejų laboratorijų išmatuoti Ru-106 radionuklido aktyvumai mėginiuose yra labai maži ir pavojaus žmonių sveikatai ir aplinkai nekelia.

Įvairios Europos institucijos vis dar aiškinasi Ru-106 radionuklido išmetimo į aplinką priežastis. Pagal naujai atliktą Vokietijos radiacinės saugos specialistų analizę, galima Ru-106 išmetimo teritorija apibrėžta kaip pietinė Uralo sritis. Neatmetama galimybė, kad išmetimas galėjo įvykti pietiniame Rusijos regione. Įvardinama, kad Ru-106 radionuklido išmetimas galėjo įvykti paskutinę rugsėjo mėnesio savaitę.

Aplinkos apsaugos agentūra yra atsakinga už Lietuvos teritorijoje įrengtas radiacinio monitoringo stotis. Šios stotys nuolat matuoja Lietuvos radiacinį foną ir fiksuoja menkiausius nukrypimus nuo normos. Šiuo metu radiacijos lygis Lietuvoje nepakitęs, o apie bet kokius radiacinio fono pakitimus gyventojai bus informuojami nedelsiant. Šių stočių atliekamus radiacinio fono matavimus galima stebėti tiesiogiai paspaudus šią nuorodą.

Kilus klausimų dėl radiacinės saugos, gyventojai gali kreiptis į Radiacinės saugos centrą tel. (8 5) 236 1936, el. paštu rsc@rsc.lt arba susipažinti su informacija mūsų interneto svetainėje www.rsc.lt.

Parašykite komentarą