Seimas svarstys Seimo kontrolierių įstatymo pataisas

 

Seimas nusprendė pradėti Seimo kontrolierių įstatymo pataisų (projektas Nr. XIIIP-1105) svarstymo procedūrą. Šios pataisos būtinos siekiant, kad Seimo kontrolierių įstaiga galėtų vykdyti nacionalinės žmogaus teisių institucijos funkcijas.

Teikiamu projektu siūloma taip apibrėžti Seimo kontrolierių veiklos tikslus: „Ginti žmogaus teisę į gerą viešąjį administravimą, užtikrinantį žmogaus teises ir laisves, prižiūrėti, ar valdžios įstaigos vykdo pareigą tinkamai tarnauti žmonėms; skatinti pagarbą žmogaus teisėms ir laisvėms, vykdant Lietuvos nacionalinės žmogaus teisių institucijos funkcijas; vykdyti nacionalinę kankinimų prevenciją laisvės apribojimo vietose pagal Konvencijos prieš kankinimą ir kitokį žiaurų, nežmonišką ar žeminantį elgesį ar baudimą fakultatyvų protokolą.“

Teikiamu projektu siūloma, kad Seimo kontrolieriai, kaip Nacionalinė žmogaus teisių institucija, atliktų žmogaus teisių stebėseną valstybėje ir rengtų žmogaus teisių padėties ataskaitas; vykdytų informacijos apie žmogaus teises sklaidą ir visuomenės švietimą žmogaus teisių klausimais.

Numatoma, kad Seimo kontrolieriai taip pat pristatytų žmogaus teisių situacijos Lietuvoje vertinimą tarptautinėse organizacijose bei teiktų joms informaciją pagal tarptautinėse sutartyse nustatytus įsipareigojimus; teiktų siūlymus valstybės ir savivaldybių institucijoms ir įstaigoms žmogaus teisių klausimais; siektų nacionalinių teisės aktų suderinimo su valstybės tarptautiniais įsipareigojimais žmogaus teisių srityje; inicijuotų tyrimus dėl esminių žmogaus teisių problemų.

Projektui po pateikimo pritarė 80, nė vienas nebalsavo prieš, susilaikė 5 Seimo nariai. Pagrindiniu šio klausimo svarstyme paskirtas Žmogaus teisių komitetas. Projektą plenariniame posėdyje numatoma svarstyti lapkričio 23 dieną.

Parašykite komentarą