Energetikos komisija ragina efektyviau valdyti valstybės valdomas energetikos įmones

2017 m. spalio 11 d. posėdyje Seimo Energetikos komisija analizavo valstybės valdomos UAB „EPSO-G“ energetikos įmonių grupės valdymo organizavimą bei vykdomą veiklą ir ypatingą dėmesį skyrė veiklos efektyvumui ir jo vertinimui. Dvi pagrindinės šiai įmonių grupei priklausančios bendrovės – LITGRID AB ir AB „Amber Grid“ – vykdo svarbiausius Lietuvos energetikos strateginius projektus, kurių savalaikis įgyvendinimas yra itin svarbus Lietuvai.

UAB „EPSO-G“ vadovas komisijai pristatė 2016 m. įgyvendintus grupės korporatyvinio valdymo pokyčius, kurių reikalauja valstybės valdomą įmonių (VVĮ) valdymą reglamentuojantys teisės aktai. Taip pat pristatė pagrindinių grupės įmonių atliktus darbus ir pasiektus veiklos rezultatus.

Komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys pažymėjo, kad UAB „EPSO-G“ kaip ir visos VVĮ privalo laikytis šioms įmonėms teisės aktuose keliamų skaidrumo reikalavimų. V. Poderys dar kartą atkreipė dėmesį į tai, kad ydinga turto grąžos rodiklį laikyti pagrindiniu siektinu VVĮ rodikliu, ypač tuomet, kai VVĮ veikia ne konkurencinės rinkos sąlygomis. Ypač svarbu, kad valstybę atstovaujantis VVĮ akcininkas aktyviai valdytų, bendrovėms nustatytų konkrečius ambicingus ilgalaikius strateginius tikslus, vadovams priskirdamas atsakomybę už jų įgyvendinimą. Akcininkas turi sekti metinių uždavinių įgyvendinimą ir objektyviai vertinti, kaip pasiekiami jo nustatyti veiklos rodikliai. Šie ir kiti komisijos pasiūlymai, taip pat papildomi klausimai Energetikos ministerijai, kaip UAB „EPSO-G“ akcijų valdytojui, išdėstyti komisijos sprendime.

Paminėtina, kad dar pavasarį komisija pradėjo domėtis „Lietuvos energijos“ energetikos įmonių grupės veikla ir, be kita ko, nustatė, kad valstybės valdomos energetikos įmonės nesilaiko nuosekliai minėtų VVĮ keliamų skaidrumo reikalavimų. UAB „EPSO-G“ įmonių grupė jau yra atlikusi kai kurias valdymo ir veiklos korekcijas, atsižvelgdama ir į komisijos šių metų liepos 5 d. posėdyje priimtą sprendimą.

Parašykite komentarą