NSGK surengė išvažiuojamąjį posėdį į Ignalinos atominę elektrinę

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) surengė išvažiuojamąjį posėdį į Ignalinos atominę elektrinę (IAE), kuriame dalyvavo ir energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas. Komiteto nariams buvo pristatyta atominės elektrinės uždarymo eiga, radioaktyvių atliekų laikinojo saugojimo technologiniai sprendimai, tolesni uždarymo projektai.

Susitikime su IAE vadovybe NSGK nariai aptarė atominės elektrinės uždarymo darbų mastus ir jų finansavimo klausimus, neigiamų socialinių ekonominių uždarymo pasekmių regionui švelninimo priemones bei joms skirtų IAE eksploatavimo nutraukimo fondo lėšų panaudojimo efektyvumą.

NSGK nariai domėjosi, kokios priežastys lėmė IAE uždarymo vėlavimą ir išaugusius kaštus 2011–2012 metais. Dėl to kilo grėsmė netekti Europos Sąjungos finansavimo uždarymo darbams.

Komiteto pirmininkas Vytautas Bakas teiravosi, ar yra nagrinėjamos alternatyvos sudarant sutartis su svarbius projektus įgyvendinančiais rangovais. Pasak V. Bako, siekiant ateityje išvengti tokių situacijų, valstybė turi užtikrinti didesnę strateginių įmonių priežiūrą, užkardymo darbuose dalyvaujančių įmonių patikimumą.

Šiuo metu Seime svarstomas naujas strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių objektų įstatymo projektas, kurį priėmus, speciali Vyriausybės komisija vertins investuotojų į strategines įmones patikimumą ir tokių įmonių sudaromus sandorius, kad jie atitiktų nacionalinio saugumo interesus.

Energetikos ministras Ž. Vaičiūnas pažymėjo, kad įstatymo priėmimas leistų užtikrinti strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių įmonių įgyvendinamų projektų atitikimą nacionalinio saugumo reikalavimams. Jis taip pat akcentavo, kad derybose su ES dėl naujos finansinės perspektyvos po 2020 metų Lietuva remiasi stojimo į ES sutarties protokolu, pagal kurį ES yra įsipareigojusi finansuoti IAE uždarymą, todėl Lietuva šioms reikmėms reikalauja atskiros finansavimo eilutės.

Komiteto nariai lankėsi IAE reaktoriaus bloke, kuriame vykdomi panaudoto branduolinio kuro iškėlimo iš reaktoriaus darbai, apžiūrėjo naują, šiemet pradėtą eksploatuoti laikinąją radioaktyviųjų atliekų saugyklą, kurioje 50 metų bus saugomas panaudotas branduolinis kuras. Planuojama, kad visas panaudotas branduolinis kuras į laikinąją saugyklą, kurioje įrengti 193 specialūs konteineriai, turėtų būti perkeltas iki 2022 m. pabaigos.

Šiuo metu Ignalinos AE uždarymo procesas vyksta pagal numatytą grafiką ir turėtų būti užbaigtas iki 2038 metų.

Parašykite komentarą