Gyvulių vakcinacija – investicija į pelningą ūkio ateitį

Karvių ir telyčių vakcinacija – investicija į pelningą gyvulių ūkio ateitį, sėkmingą bandos valdymą, gyvūnų gerovę ir didesnį pelną bei pažangesnį Lietuvos žemės ūkį. Šiandien, mes jau galime sukurti pasyvų veršelių imunitetą girdydami juos vakcinuotų karvių krekenomis. LSMU mokslininkas praktikas dr. A. Rutkauskas, ragina ūkių savininkus ir veterinarijos gydytojus nepamiršti, kad krekenos – gyvybiškai svarbios veršelių imunitetui ir energijai įgyti.

Mokslininkai rekomenduoja pirmosiomis gyvenimo dienomis veršeliams tris kartus per parą sugirdyti apie šešis litrus krekenų. Pirmosiomis gyvenimo valandomis veršelio organizmas absorbuoja antikūnus iš krekenų į savo kraujotakos sistemą. Veršelių viduriavimas sudaro daugiau nei 30 proc. visų iki keturių savaičių amžiaus veršelių praradimo priežasčių. Šis susirgimas sukelia didelę finansinę ir emocinę įtampą ūkių savininkams ir veterinarijos gydytojams bei gali lemti tolesnę bandos gyvenimo trukmę“, – įsitikinęs dr. A. Rutkauskas, LSMU Veterinarijos akademijos Stambiųjų gyvūnų klinikos vadovas.

Gyvulių vakcinacija turi būti atsakinga ir pastovi

„Vakcinacija – tai dalis sėkmingo ir kokybiško veterinarijos gydytojo darbo bei veiksnys, sąlygojantis galvijų bandos sveikatingumą, reprodukciją bei produktyvumo rodiklius“, – teigia Dalia Šermukšnienė, LSMU verslo partnerio UAB „Baltic Agro“ veterinarinės farmacijos vadovė, LSMU absolventė.

Vakcinuodami ir sudarydami vakcinacijos planus veterinarijos gydytojai saugo gyvūnų sveikatingumą bei gerovę, kuria saugią ir sveiką aplinką. Pažangios vakcinos, skirtos veršingų karvių ir telyčių imunizacijai yra saugios ir puikiai toleruojamos. Susidarę antikūnai sumažina galvijų rotaviruso, galvijų koronaviruso ir enteropatogeninių E. coli F5 (K99) sukeliamą viduriavimą, sumažina galvijų rotaviruso arba koronaviruso išskyrimą į aplinką jais užsikrėtusiems veršeliams. Išsamiai išanalizavę kiek ūkių Lietuvoje naudoja pažangias vakcinas sužinojome, kad nevisi veterinarinės medicinos gydytojai, ūkių savininkai supranta, jog reikia vakcinuoti gyvulius, atskleidė LSMU VA Stambiųjų gyvūnų klinikos vadovas. „Inovatyvi, naujausia informacija iš pirmų lūpų, iš gamintojų yra neįkainojama vertybė“, – įsitikinęs dr. A. Rutkauskas. 

Pasirinkimo galimybė bei kompetentingos mokslininkų ir verslininkų analizės

 „Deja, bet mes skaičiuojame tik išlaidas vakcinai. Mokslininkų įrodyta, kad dėl ligų dauguma ūkių savininkų nepastebi kiek netenka priesvorio, praranda veislinės vertės ir negauna tokio produkcijos kiekio, kokį galėtų gauti. Ekonominiai skaičiavimai rodo, kad investicija į vakciną – yra investicija į gyvūno ateitį ir į ūkio pelną. Produktyvumas ir sveikatingumas – gyvūnų gerovė. Jeigu gyvūnas nesirgs, ūkio savininkas patirs mažesnius nuostolius“, – įsitikinęs Stambiųjų gyvūnų klinikos vadovas.

Norint sustiprinti Lietuvos žemės ūkį vienintelis iššūkis mokslininkams yra tapti lygiaverčiais partneriais su verslu, teigia dr. A. Rutkauskas, bendradarbiavimas ir siekis tapti lygiaverčiais skatina mokslininkus uoliai ir intensyviai dirbti bei dalytis žiniomis.

Galvijų sveikatingumas – misija įmanoma

Lektoriaus dr. Rimanto Stakausko, LSMU VA Gyvūnų tyrimų centro vadovo teigimu „Užkrečiamosios ligos ir medicinoje, ir veterinarinėje medicinoje atneša ne tik finansinius nuostolius, bet ir moralinę skriaudą, grėsmę sveikatai ir gyvybei. Pripažinkime, kad vakcinacija, tai  saugi ir patikima apsauga nuo užkrečiamųjų ligų“, – komentavo mokslininkas.  

Clancy Roses’as, firmos „Virbac“ produktų grupės vadovas įsitikinęs, kad vakcinacija yra natūralus būdas stiprinantis veršelių imunitetą bei apsaugantis juos nuo ligų, tausojantis gyvulio sveikatą bei gerovę ir saugantis gamtą. Prancūzė firmos „Virbac“ atstovė Audrey’a Brunet teigia, kad turi būti pildomi galvijų maisto racionai ir vykdoma vakcinacija. „Viena iš pagrindinių priežasčių, dėl kurios brokuojamos pačios geriausios ir produktyviausios karvės yra melžiamų karvių medžiagų apykaitos sutrikimai“, – priminė lektorė.

Parašykite komentarą