Fasado apdaila: medžiagas ir sprendimus verta rinktis atsižvelgiant į ilgaamžiškumą

Kokią namo fasado apdailą rinktis, kad rezultatas būtų efektyvus? Galima rasti įvairiausių sprendimų – nuo paprasčiausių ir iki tokių, kurie prilygsta aukštosioms technologijoms, bet reiktų rinktis pragmatiškai, ieškant energiškai efektyviausio sprendimo!

Rengiantis statyti energiškai efektyvų namą, nuo pat pradžių būtina galvoti, kokie sprendimai gali padėti mažinti energines sąnaudas bei tuo pat metu būti ilgaamžiai. „Kalbant apie individualaus namo fasado apdailą, pirmiausia pats statytojas turi turėti bent jau pirminę viziją, ko jis nori, kokį namą įsivaizduoja, – sako bendrovės ROCKWOOL techninis vadovas dr. Andrius Buska, akcentuodamas atramos taškus, kurie būtini kiekvienam, pasirengusiam statyti šeimai namus. – Nuo to priklausys visi su statyba ir apdaila susiję sprendimai.“

Neapsisprendusiems dėl fasado apdailos, specialistas pataria pirmiausia pagalvoti apie sienų konstrukcijas. Iš principo sienos yra dviejų tipų: su oro tarpu arba vėdinamos (1 pav.) ir be oro tarpų arba nevėdinamos (2 pav.) . Nuo to, kokio tipo sienos konstrukcija bus pasirinkta, priklausys ir fasadų apdaila, šiltinimo sprendimai.

„Vieni jų paprastesni, kiti – sudėtingesni, labiausiai tai lemia konstrukcijos, – sako dr. A. Buska. – Tačiau svarbiausia – pasirinkta konstrukcija turi būti naudinga tiek šilumos išsaugojimo atžvilgiu, tiek ekonomiškai efektyvi bei ilgaamžė, o be kita ko – ir tenkinti kitas esmines savybes, kurios yra nustatytos projekte.“

Kaip sienos lemia fasado apdailą

Vienas iš galimų variantų – pasirinkti sienas be oro tarpų arba nevėdinamas sienas. Šiuo atveju sienos apdaila gali būti tiesiog tinkuotas paviršius. Tinkas gali būti kelių struktūrų, dažniausiai naudojama vadinamoji grūdėta (3 pav.) arba raižyta (4 pav.) struktūra. Tokiai sienai įrengti reikia tinkamai pasirinkti medžiagas, jas tinkamai įtvirtinti, įrengti sluoksnį iš termoizoliacijos medžiagų ir nutinkuoti fasadą. 

Pasirinkus sienas su oro tarpu, išorės apdailos variantų yra kur kas daugiau ir įvairesnių: tai gali būti įvairios lakštinės medžiagos, gali būti plastikinės arba metalinės dailylentės, įvairios aliumininės kompozicijos, įvairių tipų apdailos plokštės – hidrocemento, aukšto slėgio (HPL) plokštės, bazalto plokštės arba sunkesnės, kokios yra granitinės plokštės. 

Nuo to, kokia bus pasirinkta fasado apdaila, labai priklauso ir pastato konstruktyvinis sprendimas, kaip, pavyzdžiui, kuo sunkesnė, didesnės masės bus fasado apdaila, tuo laikantysis karkasas turi būti tvirtesnis, sudėtingesnis. Laikantieji elementai gali būti iš metalo (tai gali būti aliuminis, nerūdijantis arba cinkuotas plienas), nors gali būti ir mediniai elementai. Visa tai lems bendrą termoizoliacijos storį. Jungtys, kertančios termoizoliacijos sluoksnį, mažina šilumos izoliacinio sluoksnio efektyvumą, nes per jungtis prarandama šiluma. 

„Norint pastatyti mažų energinių sąnaudų pastatą, būtina įvertinti jungčių skaičių ir teisingai parinkti termoizoliacijos sluoksnio storį, – sako dr. A. Buska. – Tolesnis fasado apdailos įrengimas, pasirinkus sienas su oro tarpu, yra šiek tiek paprastesnis, negu sienų be oro tarpo apdailos įrengimas.“

Skirtingos sienos, jų apdaila lemia ir fasado apdailos tarnavimo laiką, įrengimo galimybes. Jeigu, pavyzdžiui, įrengiant apdailą naudojami „šlapieji“ procesai, tai šaltuoju metų laiku arba ankstyvą pavasarį, vėlyvą rudenį tokių darbų negalima atlikinėti. O kai sienos yra su oro tarpais, tai sezonas beveik neturi jokios įtakos darbams, išskyrus gamintojo rekomendacijas konkrečioms plokštėms arba jų montavimui.

„Taigi siekiant užtikrinti mažų energinių sąnaudų statybos niuansus, turi būti tinkamai parinkta sienos konstrukcija bei fasado apdaila“, – sako dr. A. Buska, pastebėdamas, kad abu fasado įrengimo būdai – ir tinkuojamas, ir vėdinamas, – yra geri, nors skirtybių ir yra. (Žr. nuotrauką Vėdinamojo ir tinkuojamojo fasadų apdailos palyginimas)

Kaip nepermokėti už energinio naudingumo priemones

Galima panaudoti „kosmines“ technologijas ir pastatyti labai energiškai efektyvų, labai sandarų namą. Tačiau kainos ir kokybės santykis aiškiai bus neadekvatus. Kaip pasiekti teisingo kainos ir kokybės santykio?

„Kai jau aiškėja namo gairės, kai pasirinktas fasado įrengimo sprendimas, pats laikas pereiti prie medžiagų ir pasidomėti konkretaus gamintojo rekomendacijomis, – sako ROCKWOOL techninis vadovas dr. A. Buska. – Architektai, projektuotojai turi labai daug informacijos apie įvairių gamintojų, tiekėjų siūlomas medžiagas, tad nenuostabu, kad kartais šioje informacijos gausoje pasiklysta: paima vieno gamintojo sprendimus, nes gaminiai panašūs, ir vietoj vienos medžiagos naudoja kitą. Tačiau kiekvienas gamintojas yra parengęs sprendimus, tinkančius jo gaminamai medžiagai, apskaičiuoja detales, šilumines vertes konkrečiam mazgui. Tik tokiu atveju termoizoliacinio sluoksnio storis arba šiluminės vertės yra tokios, kokių reikia konkrečioje situacijoje, kokių reikia pasiekti nustatytiems energinio naudingumo parametrams – neapsidraudžiant ir taip nedidinant išlaidų – tik tiek, kiek reikia. O pradėjus modifikuoti – vieną medžiagą ar parametrą paėmus iš vieno sprendimo, kitą iš kito – neišvengiama maišaties, kyla abejonių, dėl kurių bandoma apsidrausti, taip branginant statybą.“ 

Kartais, sutinka profesionalas, bekaitaliojant sprendimus ir medžiagas, kompensavimas galbūt tikrai reikalingas – reikės didesnio storio izoliacinės medžiagos pasiekti būtinas šilumines savybes. Tačiau teisingą rezultatą, pasirinkus neteisingą sprendimą, garantuoti sudėtinga. Vienintelė išeitis – gilintis į tiekėjo, kuris dirba su tomis medžiagomis, rekomendacijas, nes apšiltinimas lems ir statybos, ir eksploatavimo išlaidas. Kita vertus, medžiagos gamintojų arba tiekėjų konsultacijos yra nemokamos ir jie yra labiau negu bet kas kitas įsigilinę į savo medžiagas ir sprendimus. 

Specialistas atkreipia dėmesį ir į medžiagos ar sprendimo kainą. Nereikėtų produkto atsisakyti vien dėl to, kad jis gal yra brangesnis. Kainą derėtų vertinti iš kelių pusių: gal medžiaga yra brangesnė, tačiau ji ilgaamžė, tad sumokėjęs brangiau dabar, ilguoju laikotarpiu mokėsi kur kas mažiau, negu pasirinkęs pigesnę medžiagą. Kai pasirinkimas grindžiamas tik kaina, pamirštama ir kita labai svarbi medžiagos savybė – saugumas gaisro atveju, rizikuojama viską prarasti akimirksniu arba draudimui mokėti kur kas daugiau, nei pasirinkus nedegių medžiagų sprendimus, suteikiančius pasyvią priešgaisrinę apsaugą per visą eksploatacijos laiką.

Ko dažniausiai ROCKWOOL specialistų klausinėja individualių namų statytojai

1. Dažniausiai pasitaikantis klausimas – kokias medžiagas geriausia naudoti konkrečiais atvejais, ar galima naudoti kitiems, negu rekomenduoja gamintojas, darbams. Ir koks rekomenduojamas termoizoliacinio sluoksnio storis konkrečiu atveju.
2. Antras pagal dažnumą klausimas – ar galima gaminį palikti per žiemą, ar reikia jį uždengti, kitaip apsaugoti, sustojus statybos darbams. 
3. Populiariausias klausimas apie fasadines sistemas, kadangi gaminiai yra skirtingų struktūrų, dvitankiai, – kokia puse turi būti klijuojamas gaminys. 
4. Dažnai klausiama dėl tinkuojamų fasadinių gaminių klijavimo pusės – jei plokštės yra dvitankės, tai kuri pusė klijuojama prie sienos, o kuri yra tinkuojama. Kai pasirenkami kryptingos plaušų struktūros gaminiai, klausiama, kaip jie turi būti klijuojami – statmenai ar lygiagrečiai sienos paviršiui. 
5. Dėl vėdinamų fasadų klausiama, ar, naudojant vėjo izoliacines plokštes, reikalinga papildoma izoliacinė plėvelė apsaugai nuo vėjo ir pan.  

Taip pat skaitykite: Efektyviausi sprendimai namui

Parašykite komentarą