Seimo narės Rasos Budbergytės pranešimas: „Ar valstybės įmonių pertvarka gresia brangesnėmis ir mažiau kokybiškomis paslaugomis gyventojams?“

2017 m. lapkričio 8 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Seimo Europos reikalų komiteto pirmininko pavaduotoja Rasa Budbergytė šiandien dalyvavo Seimo Ekonomikos komiteto, Ūkio ir Užsienio reikalų ministerijų bei asociacijos „Baltic Institute of Corporate Governance“ organizuotoje tarptautinėje konferencijoje „Valstybės valdomų įmonių valdysena ir jos perspektyvos Lietuvoje“, kurioje pabrėžė viešojo (visuomeninio) intereso apsaugos svarbą reformuojant valstybinių įmonių valdyseną.

Konferencija organizuota Lietuvai stojant į Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizaciją (EBPO), siekiant išgirsti EBPO, Lietuvos įstatymų leidėjų, valstybės valdomų įmonių vadovų ir privataus verslo lyderių nuomonę apie šalies valdomų įmonių valdysenos situaciją ir ateities perspektyvas.

„Įgyvendinant įmonių pertvarką, būtina atsižvelgti į šalies gyventojų ir valstybės interesus. Dauguma tokių įmonių yra strateginės reikšmės ir teikia monopolines paslaugas, todėl yra rizika, kad gyventojai bus priversti permokėti už paslaugas, neturint galimybės pasirinkti kito tokios paslaugos tiekėjo. Valstybinės įmonės turi būti valdomos efektyviai ir skaidriai, tačiau jų strateginė misija negali būti apribota vien pelno siekimu ar rinkos dėsniais, paminant šalies gyventojų interesus. Labai gaila, bet strateginių įmonių privatizacija praeityje taip ir neatnešė lauktų rezultatų, nors buvo žadama, kad pardavus įmones kris paslaugų kainos vartotojams, gerės paslaugų kokybė ar paspartės plėtra“, – teigė parlamentarė Rasa Budbergytė.

Parašykite komentarą