Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas K.Mažeika dalyvavo tarpparlamentiniame susitikime Bonos klimato kaitos konferencijoje

Pridedamos Seimo nario A.Mažeikos asmeninio archyvo nuotraukos

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Kęstutis Mažeika, kaip Lietuvos vyriausybinės delegacijos narys, dalyvavo 23-osios Jungtinių Tautų bendrosios klimato kaitos konferencijos (JTBKKK) renginiuose ir ta proga surengtame pasaulio šalių parlamentarų susitikime Bonoje (Vokietijos Federacinė Respublika).

Šių metų konferencija ypatinga tuo, kad jos rengėja kartu su Vokietija yra Fidžio Salų Respublika. Šis Ramiojo vandenyno pietuose išsidėstęs salynas pasmerktas nuskęsti, jeigu tarptautinė bendrija neįstengs sustabdyti visuotinio atšilimo reiškinių.

Kita konferencijos ypatybė – į Boną atvyko praktiškai visų pasaulio šalių (oficialių delegacijų – apie 200, viso dalyvių – apie 25 tūkstančiai) atstovai, išskyrus Jungtinių Amerikos Valstijų, nes prezidentas Donaldas Trampas neseniai pareiškė ketinimą išstoti iš JTBKKK ir jos priedo – Paryžiaus susitarimo. Nepaisant to, viena iš didžiausių delegacijų konferencijoje – JAV delegacija, kurioje senatoriai, valstijų gubernatoriai, verslininkai ir nevyriausybininkai. Konferencijos atidaryme kalbėjo aktyviai klimato kaitos srityje besireiškiantis buvęs JAV viceprezidentas Alas Goras (Al Gore), miestų ir regionų atstovų aukšto lygio susitikime kalbėjo buvęs Kalifornijos valstijos gubernatorius Holivudo aktorius Arnoldas Švarcenegeris (Arnold Schwarzenegger), dabartinis šios „žaliausios“ JAV valstijos gubernatorius Džeris Braunas (Jerry Brown) ir kiti. JAV atstovai išplatino kreipimąsi, kuriame teigiama, kad 20 valstijų, 110 miestų ir apie 1400 verslo kompanijų įsipareigoja įgyvendinti Paryžiaus susitarimo nuostatas nepaisant D. Trumpo pareiškimų.

Vienas svarbiausių Europos Sąjungos šalių, tarp jų ir Lietuvos, tikslų Bonoje – parengti Paryžiaus susitarimo įgyvendinamųjų sprendimų pagal Paryžiaus susitarimo veiksmų programą tekstus, kuriuos turėtų patvirtinti JTBKKK šalių 24-oji konferencija, vyksianti 2018 metais Katovicuose (Lenkija), ir pasirengti šalių konsultacijoms, kaip įgyvendinti Paryžiaus susitarimo ilgalaikius tikslus.

Šių tikslų įgyvendinimą bei parlamentarų vaidmenį pasauliniame kovos su klimato kaita procese aptarė parlamentų atstovai, dalyvavę Vokietijos Bundestago, Fidžio parlamento ir Tarpparlamentinės Sąjungos surengtame posėdyje. Bendru sutarimu priimtose susitikimo išvadose tikimasi, kad JTBKKK konferencijoje bus sėkmingai priimtos nacionaliniu lygiu nustatytų įpareigojančių veiksmų vykdymo skaidrumo ir apskaitos gairės, tarptautinio klimato kaitos finansavimo ir įgyvendinimo priemonės, institucinių gebėjimų stiprinimo, technologijų perdavimo, lanksčiųjų mechanizmų reglamentavimo, taip pat pasirengimo 2023 m. bendros pažangos vertinimui sprendimai.

Dvi savaites Bonoje vykstančios ( iki 2017.11.17) derybos, kaip skelbiama, bus draugiškos aplinkai. Vokietijos vyriausybė ir rėmėjai skyrė 117 milijonų eurų dviračiams, elektriniam ir vandeniliu varomam transportui renginio dalyviams važiuoti iš vienos vietos į kitą. Kiekvienas renginio dalyvis gavo daugkartinio naudojimo butelį prisipilti vandens iš čiaupo – taip organizatoriai ketina sutaupyti apie pusę milijono plastikinių puodelių. Visi dokumentai skelbiami elektroninėje erdvėje, nedalijama tušinukų nei popierinių reklaminių leidinių. Buvo pastatyti laikini komfortiškai įrengti statiniai renginiams ir susitikimams, kurie vėliau bus išardyti. Visas renginys gavo EMAS (aplinkosaugos vadybos ir audito sistemos) sertifikatą.

Parašykite komentarą