ŽTK pritarė siekiui didinti geležinkelių keleivių teisių apsaugą ES

Lapkričio 15 d. posėdyje Seimo Žmogaus teisių komitetas (ŽTK) svarstė Europos Komisijos Pasiūlymą dėl Europos Parlamento ir Tarybos reglamento dėl geležinkelių keleivių teisių ir pareigų (nauja redakcija) Nr. COM(2017)548 (toliau – Pasiūlymas), kurio tikslas – labiau suvienodinti ir stiprinti geležinkelių keleivių teises visoje Europos Sąjungoje panaikinant valstybėse narėse taikomas išimtis ir sudaryti vienodas veiklos sąlygas geležinkelio įmonėms.

Pažymėtina, kad tai nėra iš esmės naujo, iki šiol nesureglamentuotų teisinių santykių, teisės akto pasiūlymas. Pasiūlymu siekiama tobulinti jau egzistuojančią geležinkelių keleivių teisių apsaugos sistemą, kuri buvo sukurta 2007 m. spalio 23 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 1371/2007 dėl geležinkelių keleivių teisių ir pareigų.

Europos Komisijos teigimu, dėl didelio valstybėse narėse taikomų išimčių skaičiaus neįmanoma vienodai taikyti priimto reglamento reikalavimų. Todėl šiuo Pasiūlymu siekiama mažinti galimų taikyti išimčių sąrašą, numatoma daugiau teisių neįgaliesiems ir riboto judumo asmenims, stiprinama informacijos suteikimo keleiviams pareiga, išsamiau reglamentuojamos su tęstinės kelionės bilietais susijusios teisės, geriau užtikrinama nacionalinių vykdančiųjų įstaigų skundų nagrinėjimo tvarka, nustatomas draudimas taikyti skirtingas sąlygas keleiviams, pavyzdžiui dėl jų pilietybės, gyvenamosios vietos ar valiutos, taip pat yra įtvirtinama nuostata, kuria geležinkelio įmonės atleidžiamos nuo kompensacijos mokėjimo, jei susidarė force majeure sąlygos.

Didelis dėmesys Pasiūlyme skiriamas neįgalių ir riboto judumo asmenų prieigos naudotis geležinkelio transportu didinimui. Susisiekimo ministerija informavo komitetą, kad apie 62 procentai bendro eksploatuojamo traukinių parko yra pritaikyta vežti neįgaliuosius ir riboto judumo asmenis, tačiau tik penkios pagrindinės geležinkelio stotys Lietuvoje yra aprūpintos mobiliais neįgalių asmenų keltuvais. ŽTK nuomone, būtina nedelsiant imtis papildomų priemonių neįgaliesiems ir riboto judumo asmenims pritaikytos įrangos įsigijimui ir sudaryti palankias sąlygas vežti visus, geležinkelių transportu norinčius naudotis, keleivius. Komiteto nuomone, yra svarbu užtikrinti, kad visi keleiviai galėtų efektyviai naudotis savo teisėmis ir kad šios teisės būtų vienodos visose ES valstybėse narėse.

ŽTK, išnagrinėjęs Pasiūlymą ir įvertinęs poveikį pagrindinėms teisėms nusprendė, kad pasiūlymas neprieštarauja subsidiarumo principui ir išreiškė pritarimą asmenų, besinaudojančių geležinkelių transporto paslaugomis, teisių apsaugos sistemos tobulinimui.

Parašykite komentarą