Laisvės kovų komisija diskutavo dėl Nepriklausomybės gynėjų statuso

Lapkričio 15 d. Laisvės kovų komisijoje buvo svarstomas klausimas dėl Nepriklausomybės gynėjų statuso. Ketinama įteisinti asmenų, 1990 m. kovo 11 d. – 1991 m. rugpjūčio 21 d. laikotarpiu gynusių Nepriklausomybę nuo Lietuvos valstybės teritorijoje neteisėtai veikusių okupacinių struktūrų.

Komisijos posėdyje dalyvavę Nepriklausomybės gynėjų sąjungos atstovai Arnoldas Kulikauskis ir Henrikas Narščius pateikė Lietuvos Respublikos pasipriešinimo 1940–1990 metų okupacijoms dalyvių teisinio statuso įstatymo pakeitimo projektą ir atsakė į komisijos narių klausimus dėl Nepriklausomybės gynėjo sąvokos turinio. Nepriklausomybės gynėjais siūloma pripažinti karius, kurie 1990 m. kovo 11 d. – 1991 m. rugpjūčio 21 d. priklausė Lietuvos gynybos struktūroms, davė priesaiką (pasižadėjimą) ir jos nesulaužė, taip pat asmenis, dalyvavusius organizuotose struktūrose Lietuvos Nepriklausomybės gynyboje nuo 1990 m. kovo 11 d. iki 1991 m. rugpjūčio 21 d. ir organizuotoms struktūroms nepriklaususius asmenis, minėtu laikotarpiu gynusius svarbius valstybinius objektus sovietų kariuomenės puolimo metu, jei tai dokumentais įrodoma, taip pat asmenis, turinčius valstybinius apdovanojimus už Nepriklausomybės gynybą.

Laisvės kovų komisija planuoja apsvarstyti galimybę keisti Lietuvos Respublikos nepriklausomybės gynėjų ir kitų nukentėjusių nuo 1991 m. sausio 11–13 d. ir po to vykdytos SSRS agresijos asmenų teisinio statuso pripažinimo įstatymą, kuriame jau yra įteisinti nepriklausomybės gynėjų teisinio statuso pripažinimo kriterijai ir tvarka.

Parašykite komentarą