Sauskelnių viešųjų pirkimų rinkoje nepakanka viešumo, skaidrumo ir konkurencijos

Sauskelnių viešųjų pirkimų rinkoje nepakanka viešumo, skaidrumo ir konkurencijos

Viešųjų pirkimų tarnyba, atlikusi socialinės globos įstaigų sauskelnių viešųjų pirkimų analizę nustatė, kad šalies socialinės globos įstaigos neužtikrina viešumo ir skaidrumo, vykdydamos sauskelnių viešuosius pirkimus: nenurodo kainų ir kiekių, neviešina sutarčių priedų. Taip pat paaiškėjo, kad sauskelnių viešųjų pirkimų rinkoje nepakanka konkurencijos: iš trylikos rinkoje veikiančių tiekėjų viešuosiuose pirkimuose dažniausiai dalyvauja penki.

Tarnyba siūlo centralizuoti sauskelnių viešuosius pirkimus, kad perkančiosios organizacijos šių prekių galėtų įsigyti per CPO LT elektroninį katalogą.

Dėl neigiamų demografijos tendencijų Lietuvoje vis aktualesnė tampa senyvo amžiaus žmonių išlaikymo ir globos tema. Viešųjų pirkimų tarnyba analizavo senų žmonių globos įstaigų bei suaugusių neįgaliųjų globos įstaigų, kurių steigėjai yra valstybė ar savivaldybės, viešuosius pirkimus. Analizės objektu buvo pasirinkta visoms šio tipo įstaigoms itin reikalinga prekė – sauskelnės.

Iš viso Lietuvoje yra 87 socialinės globos įstaigos, kurių steigėjo teisės priklauso valstybei ar savivaldybėms. Iš jų 54 senyvo amžiaus žmonių globos įstaigos ir 33 suaugusių neįgaliųjų globos įstaigos. Iš viso šiose įstaigose, 2017 m. duomenimis, yra 9 080 lovų. Darant prielaidą, kad sauskelnės yra naudojamos ne mažiau kaip 70 proc. kiekvienos socialinės globos įstaigos gyventojų, per metus visos šios įstaigos turėtų įsigyti ne mažiau kaip 1,9 mln. vienetų sauskelnių. Tam turėtų būti išleidžiama ne mažiau nei 1,3 mln. eurų. 

Sauskelnių viešiesiems pirkimams socialinės globos įstaigos vidutiniškai per metus išleidžia ne mažiau kaip 6 proc. visų prekių viešųjų pirkimų vertės.

Atlikusi socialinės globos įstaigų sauskelnių viešųjų pirkimų ir sutarčių viešinimo analizę, Tarnyba nustatė, kad iš trylikos rinkoje esančių tiekėjų viešuosiuose pirkimuose dažniausiai dalyvauja penki didžiausi, jie užima 87 proc. sauskelnių viešųjų pirkimų rinkos.

Rinkoje dominuoja A. Zapalskio IĮ „Azas“, su kuriuo sudarytų sutarčių skaičius sudaro 29 proc. visos sauskelnių viešųjų pirkimų rinkos.

Įsigyjamos sau­skelnės dviejų gamintojų – sauskelnės „Seni“ (gamintojas TZMO S.A.) ir sauskelnės TENA (gamintojas „SCA Hygiene Products“). Pastarojo gamintojo sauskelnėmis socialinės globos įstaigas, Centrinės viešųjų pirkimų informacinės sistemos (CVP IS) duomenimis, aprūpina UAB „Entafarma“, kuri yra bene vienintelė TENA prekės ženklo sauskelnių tiekėja.

Viešųjų pirkimų tarnyba taip pat nustatė, kad socialinės globos įstaigos neužtikrina viešumo ir skaidrumo principų, vykdydamos sauskelnių viešuosius pirkimus: 97 proc. sauskelnių viešųjų pirkimų vykdomi apie juos neskelbiant, 58 proc. paviešintų sutarčių nenurodami kiekiai ir kainos. Socialinės globos įstaigos dažnai neviešina tiekėjų siūlomų prekių, paslaugų ar darbų įkainių, laikydamos tai konfidencialia informacija.

Pagal Viešųjų pirkimų įstatymą, konfidencialia informacija nelaikoma prekių, paslaugų ar darbų kaina, siūlomi įkainiai, perkami kiekiai.

Dėl socialinės globos įstaigų neviešinamų sauskelnių pirkimo sutarčių arba dėl netinkamo jų viešinimo, kai slepiamos kainos, nebuvo galimybės nustatyti 2015–2017 m. laikotarpiu socialinės globos įstaigų įsigytų sauskelnių kiekio ir bendros jų vertės.

Tarnyba siūlo centralizuoti sauskelnių viešuosius pirkimus, kad perkančiosios organizacijos šių prekių galėtų įsigyti per CPO LT elektroninį katalogą.

Sauskelnės – standartinė prekė, naudojama ne tik socialinės globos bet ir sveikatos priežiūros įstaigose. Šių pirkimų centralizavimas leistų dalyvauti didesniam tiekėjų ratui, sutaupytų lėšų.

Parašykite komentarą